5 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Toppår for nyetableringer

Sjeldent høyt tall i Neadalen

«FØDSELSHJELPER»: Kim Olsen Stokke i Selbu Sparebank har bidratt til at så mange som 38 nyetableringer så dagens lys i 2018. «FØDSELSHJELPER»: Kim Olsen Stokke i Selbu Sparebank har bidratt til at så mange som 38 nyetableringer så dagens lys i 2018.

I Selbu og Tydal har det i løpet av 2018 kommet hele 38 nyetableringer, for det meste innen landbruk og entreprenørvirksomhet. Det er et høyt tall.

– 2017 og 2018 var eksepsjonelt høyt når det gjelder nyetableringer, og vi tror ikke trenden fortsetter i 2019, sier Kim Olsen Stokke, rådgiver for bedrift og landbruk i Selbu Sparebank

Årsakene til oppblomstringen av nye firma i de to relativt sett små kommunene Tydal og Selbu, er at landet generelt har opplevd to gode økonomiske år. Lønnene har økt, rentene har vært lave og flere har dermed hatt muligheter til å kjøpe tjenester i større grad enn tidligere.

– Vi opplevde en liten resesjon mot slutten av 2018 og i begynnelsen av 2019, og det er grunnen til at vi tror vi får færre nyetableringer i år. Likevel er vi inne i generelt gode økonomiske tider, sier bankrådgiveren.

Skogrydding

Mange av virksomhetene som ble startet i fjor har tilknytning til jord- og landbruk og entreprenørvirksomhet.

– Vi har fått ulike firma som vil satse på skogpleie og skogrydding. Det er viktig ettersom skog, elveleier og veier er i ferd med å gro igjen. Biovarmefirma er også blitt etablert, og i tillegg har noen startet som maskinentreprenører og tilbyr tjenester innen slåing, rundballepressing og brøyting, forteller Olsen Stokke.

Primærnæringer er største næringsvei i Tydal og Selbu, sammen med bedrifter tilknyttet primærnæringene som Kjelstad Trelast og meieriet.

– I 2018 opplevde Selbu en verdiskapning på 350 millioner kroner fordelt på i overkant av 4.000 innbyggere. Det synes vi er svært bra hvis vi sammenligner med andre kommuner, sier han.

Flere velger aksjeselskap

For noen år siden ble regelverket endret slik at det ble lettere å starte aksjeselskap. Innskuddet ble redusert til 30.000 kroner, og det ble ikke revisjonsplikt for bedrifter som omsetter for mindre enn fem millioner kroner.

– Lavere innskudd er det nok den viktigste grunnen til at flere velger aksjeselskapsformen. Mange velger å beholde revisoren selv om de ikke er pliktige. Hva vi anbefaler kommer an på type aktivitet og omfanget av aktiviteten i firmaet. Mange starter fortsatt enkeltmannsforetak, og flere av dem som etablerte seg i 2018 kommer nok ikke i gang med aktivitet før i 2019, sier Olsen Stokke.

Lokalkunnskap

Kim Olsen Stokke har jobbet i Selbu Sparebank i snaue fem år, og har kun opplevd én konkurs i løpet av perioden.

– Vi må nok si at vi gjør en god jobb i forkant av en finansiering av en oppstartsbedrift. Som lokalbank har vi et fortrinn når det gjelder kunnskap, kjennskap og lokale erfaringer som setter oss i en unik posisjon til å ta de riktige vurderingene. Selv om vi har det samme regelverket å forholde oss til, blir det en mer komplisert for en stor norsk bank å skulle finansiere næringsetableringer lokalt i Selbu og Tydal. Vi ønsker å være en drivkraft i lokale etableringer, og vi ser hvem som er kapabel til å lykkes og hvem som ikke er det, sier han.

 

Les forrige sak:
PERFEKTE FORHOLD: Skikkelige vinterlige forhold gjør at alt ligger til rette for litt av en folkefest i Gågata onsdag kveld. (Foto: Paal Larsen)
Alt klart for skifest i Gågata

Hundrevis av skiglade er ventet til ordentlig bysprint

Close