3 °C Stjørdal, NO
06/12/2019

Tørråte på Frosta

Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

 

 

Fem gårder har fått påvist slik råte som er forårsaket av en sopplignende organisme. Sykdommen er svært vanlig, og blir påvist hvert eneste år. Forskjellen fra tidligere år er imidlertid at årets avling har fått råten svært tidlig. Fylker lenger sør enn Nord-Trøndelag er langt hardere rammet, og her har råten også angrepet de seinere potetsortene. Om dette blir tilfellet i Nord-Trøndelag, blir skadeomfanget langt større. Dette ifølge Trønder-Avisa.

 

– En må følge ekstra godt med nå. Det kan bli flere tilfeller framover, sier forskningsleder Arne Hermansen i Bioforsk Plantehelse. Smittekilden til årets potettørråte på Frosta kommer fra en settepotet. Som ble produsert på Frosta, og smitten ble ikke oppdaget i tide. Råten ble påvist på potetplanter som hadde ligget litt for lenge under duk. Et vekslende sommervær med høye temperatur kombinert med regn øker risikoen for flere smittetilfeller.

Det er stjørdalingen Jon Olav Forbord i norsk landbruksrådgivning i Nord-Trøndelag som overvåker smittesituasjonen her i fylket.

– Unngår vi spredning i de senere sortene vil vi ha kontroll i løpet av en ukes tid. Vi er vant til å ha en viss smitte hele tiden, sier Forbord til avisa.

Les forrige sak:
Tunnelinnslaget på Hell er ferdigstøpt for kommende togtrafikk. Nå skal skinnegang gjøres ferdig i tunnelen og lyssignaler og teknisk utstyr skal på plass før åpning skjer.
Gevingåsen tunnel

    350. 000 kubikkmeter stein er sprengt ut av Gevingåsen […]

Close