10 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Tove og Frode flyttet bondedrømmen til ny kommune: – Her er det så herlig

For to år siden solgte de den gamle gården og kjøpte en ny

Tove og Frode Geving er glade for å starte sitt nye bondeliv på gården Kleivtrøa i Elvran. Tove og Frode Geving er glade for å starte sitt nye bondeliv på gården Kleivtrøa i Elvran.

For to år siden kjøpte Tove og Frode Geving gården Kleivtrøa. Siden den gang har de flyttet fra den gamle gården i Malvik, og startet oppbyggingen av den nye i Elvran. Nå har de åpnet egen gårdsbutikk, og selger alt hva de produserer.

– Her har vi spiselige blomster, kornblomster, gullkrage, agurkurt, kamille, timian, sitronmynte og anis, ringblomst, basilikum, oregano, plommetrær…

Tove Geving er engasjert når hun viser frem gården. Rundturen starter forbi noen jordbærparseller.

– Vi har i år fire ulike typer jordbær for å finne ut hvilken sort som egner seg best, forteller hun mens vi rusler rundt på den 403 mål store gården hvorav 56 mål er dyrkbart areal.

– Her ligger sommerfjøset. Det var da vi kom hit vi bestemte oss for å kjøpe gården som vi kaller Låven parsellhage. Her er det så herlig, fredelig og fint.

Det var her ved det gamle sommerfjøset Tove og Frode Geving bestemte seg for å kjøpe gården for to år siden.
Det var her ved det gamle sommerfjøset Tove og Frode Geving bestemte seg for å kjøpe gården for to år siden.
Skal lage grillbu

Ved sommerfjøset, som kun ligger fem minutters gange fra selve gården, er det laget et ildsted, og inne i sommerfjøset har ekteparet lagt planer for hvordan de skal ta i bruk arealet som i dag ligger ubrukt.

– Inne det gamle fjøset skal vi ordne en grillbu, som skal bli en del av den helhetlige terapien vi tilbyr her på gården.

Det er kona som for det meste fører ordet, mens Frode Geving supplerer. Begge har startet sitt nye liv, og har klare tanker om hva de skal leve av og hvordan de skal utnytte ressursene på gården.

– Vi skal høste alt vi kan. Det handler om en tankegang om hvordan man tar vare på det rundt seg, kvalitet på det man skal spise og drikke og på egen helse, sier de.

På gården tilbyr de også ulike typer massasjebehandlinger. Det var noe de også drev med da de bodde i Malvik.

– Urtene vi dyrker på gården benytter vi i massasjeoljene vi bruker i behandlingene, sier Tove Geving.

Inne i gårdsbutikken selger Tove og Frode Geving blant annet skinn fra villsauer.
Inne i gårdsbutikken selger Tove og Frode Geving blant annet skinn fra villsauer.
Honning og sau

I tillegg til å dyrke epler, plommer, krydder, urter og bær, har de også startet opp som birøktere. Noen kuber med bier skal gi flere titalls kilo med honning når de har lært mer om bienes liv. 30 vinterforete villsau med sine avkom bidrar til inntekter til gården når lammene hentes for slakting. Saueskinnene blir solgt i gårdsbutikken, som ligger i en nyrestaurert låve. Her selger ekteparet alt de produserer. Små glass med krydder, te, honning og hjemmeheklede duker er utstilt sammen med andre varer de produserer, som lefser og flatbrød. For ikke å glemme det som har blitt deres store slager – løvetannsirup.

– Andre sprøyter løvetannen. Vi dyrker den.

Frode Geving humrer, mens han forteller om seansen under matfestivalen i Stjørdal.

– Løvetannsirupen var produktet vi solgte desidert mest av. Sirupen er anvendelig og kan brukes til marinering av elgsteik, i viltsaus, til baking, sammen med ost og kjeks og mye mer, sier han.

– Konene vil alltid smake, mens mennene er mer i tvil. Til slutt må de prøve, og da ender det opp med at de kjøper med seg et glass, sier Tove Geving.

Løvetannsirup er blitt en hit blant kundene til Låven parsellhage.
Løvetannsirup er blitt en hit blant kundene til Låven parsellhage.
Fire stabbur

Som en naturlig del av omgivelsene har fire stabbur blitt plassert på gårdstunet. Alle fire har de bygget selv, og er spesialdesignet for det de skal produsere på gården. Stabburene er blitt flyttet fra den gamle gården i Malvik, som nå er lagt ut for salg.

– Den ene skal vi bruke til tørking av kjøtt, den andre blir baksterbod til flatbrød og lefser, i det tredje skal vi behandle honningen og det fjerde blir brukt til behandling av urtene, sier Tove Geving.

Gårdsbutikken ble åpnet i desember 2020, og allerede nå har paret planene klare for å utvide.

– Gårdbutikken blir omtrent 60 kvadratmeter stor når vi blir ferdige, og vi planlegger også å ha en liten gårdskafé i lokalet. Vi jobber på med alle våre ulike prosjekter, og er nå inne i en oppbyggingsfase, sier Frode Geving.

Utallige sorter med urter og krydder, epler, plommer og bær blir dyrket på Kleivtrøa.
Utallige sorter med urter og krydder, epler, plommer og bær blir dyrket på Kleivtrøa.

På sikt er målet at gården skal gi så mye inntekter at de kan leve av driften. I dag jobber de blant annet med kursvirksomhet på si, men det er lidenskapen for gården er det som driver dem videre i det som blir et langt løp mot mål.

– Vi er inne i et læreår, og skal fortsette å utvikle gården. Vi driver med mye forskjellig, og det gjør at vi får variasjon i hverdagen. Vi går ikke lei, sier begge, og smiler.

Les forrige sak:
Lars Østraat er konstituert redaktør i Stjørdals-Nytt, i perioden Frank Skaufel er sykemeldt.
Kommer inn som konstituert redaktør i Stjørdals-Nytt

- Det blir nok å holde på med framover, sier Lars Østraat

Close