15 °C Stjørdal, NO
23/05/2019

Traktorvenner

Klubbens lokomobil, klar for fremvisning/demonstrasjon.

Reparert, pusset og gnidd på traktorer og andre redskaper som var i bruk fra tidlig på 1900 tallet.
Det blir altså stort sett under museumsdagen – i år også under Agrisjå – at klubben bokstavlig talt lar høre fra seg.
 
Års arbeid med både traktorer og jordbruksredskaper kan du se resultatet av ved Stjørdal Museum..
På de ca 250m2 klubben disponerer, er etter hvert blitt ganske så tett med ferdige og uferdige restaureringsobjekter.
 
Hver torsdag ved 1800 tiden er dørene åpne ved Gtv’s lokaler. Klubben legger vekt på den sosiale delen av sin
virksomhet. Du være ganske sikker på at Per Sætran, omkring dette tidspunktet, allerede har  fått fart på kaffemaskina og porsjonert ut kveldens kake  –   eller slår han til med kjelost?  Lukt av brennsterk kaffe før duften av olje og rustfjerner!
Ved arbeidsbenken står Håkon Kvam og Kåre Wintervold. De spekulerer på noen tekniske problemer. Flere kommer til og tar et tak. Oppgaver er det nok av. 23 traktorer, stasjonærmotorer, maskiner og utstyr trenger restaurering/stell.
 
Rekruttering
– Vi ønsker ungdommer i alle aldre velkommen som medlemmer – , sier leder i Gtv’s lokallag i Stjørdal Lars Brekke. Spesielt vil de helt unge ha både nytte og glede av å sette seg inn i den tekniske utvikling i jordbruket. Nye medlemmer vil fort få forståelsen av at alle kunnskaper ikke uten videre er å finne i bøker.

Gtv's leder i Stjørdal&Omegn, Lars Brekke, ønsker nye medlemmer velkommen. 

 

Jordbruket
I etterkrigstiden har de gamle traktorene tatt de tyngste takene i jord-og skogbruk.
Gråtassen med sine 28 hk tok den jobben dagens 180 hk Massey Ferguson tar i dag.
«Hårda bud» for den lille grå, men historien gir den en sikker plass blant sliterne og honnør for å ha bidratt sterkt til utviklingen på bygdene.
For i sikre historien og maskinparken for ettertiden, ble landsforeningen Gtv dannet . På landsbasis har den ca 1550 medlemmer. Lokalt I Stjørdal&Omegn ca 80.
 
Samarbeid med museet
Gtv har et utmerket samarbeid med Stjørdal Museum.
Klubben yter støtte til praktisk arbeidet med parkanlegg og uthus. Maskiner og utstyr stilles til rådighet for Stjørdal Museum.
 
Viktig for klubben
Nå forbereder klubben seg på årets andre høydepunkt etter museumsdagen. I slutten av august avvikles storarrangementet Agrisjå. Gtv har fått  tildelt eget område inne på utstillingsområdet.
På  museumsdagen var Gtv’s plass omtalt som  «stedet for bråk og eksos». Ikke til unngå når Lars Veisetaune fyrer opp 6-7 stasjonærmotorer. Slik blir det vel også under  Agrisjå.
 
De beste, største og flotteste landbruksmaskiner vil bli vist fram under Agrisjå  –  maskiner i millionklassen. En prislapp som virker temmelig fjern for gammelkarene i Gtv.
I takt med den ‘nye tid’ ut over 50-tallet, fikk mange hester permisjon. Avløst av blant annet av traktorer fra Marshallhjelpen og import fra England. På den tid kunne man kjøpe en splitter ny «Gråtass» for ca 8000.-. Og det gjorde  man.
 
Nyvasket Power Major klar for restaurering. 
 
 
 

Coop Storlien artikkelnivå

 
 
 
  

Les forrige sak:
Jostein Kroglund og kolleger klar for en ny sesong:
Danseglede

  - Jeg markerte 30 års innsats på juleballet i 2009 […]

Close