17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Travlest i året for Kristina

|| Kristina Lysiak (38) opplever en travel tid som kantor og orgelmusiker i Stjørdal. Hun trakterer de fleste kirkeorgel og skaper den høytidelige stemningen rundt i flere kirker på denne tiden. Kristina er født i hovedstaden Taskent i Usbekistan og er utdannet ved Norges musikkhøyskole i Oslo. Her i aksjon under en skolegudstjeneste i Skatval kirke.||

Hun kommer fra en kristenortodoks tradisjon i øst og viderefører de protestantiske tradisjonene fra Europa. Kristina Lysiak er kantor og organist i Stjørdal. Hun liker godt den tradisjonelle protestantiske julefeiringen. Historisk vet vi at den kristne høytid endret det gamle Jól til feiring om Jesu Kristi fødsel til den kristne juledag, 25.desember. Når den ortodokse kirke feirer jul den 6.januar, er det ikke fordi de regner at Jesus ble født en annen dato, men fordi de fremdeles bruker den julianske kalender som har hatt flere skuddår enn i den gregorianske og derfor ligger 13 dager bak vår.

I Norgeer høydepunktet for julefeiringen lagt til julaften, og kvelden 24.desember. Julen er en spesielt travel tid for Kristina Lysiak. Fem år gammel startet hun å spille piano. Nå trakterer hun de fleste kirkeorgler og er med å skape den rette stemningen under gudstjenester, på konserter og der folk samles.

– Jeg hadde med meg min ortodokse tradisjon fra Kiev. Opprinnelig er jeg født i byen Tasjkent i Usbekistan. Tasjkent er hovedstaden i Usbekistan og navnet kommer fra russisk og betyr steinbyen. Før var dette et veldig viktig stoppested på Silkeveien fra Asia til Europa. Familien min bruker derimot å si vi er fra Kiev etter som vi bodde der i flere år, sier Kristina som fem år gammel startet å spille piano. Hun er utdannet orgelmusiker ved Norges musikkhøyskole i Oslo. Kristina arbeider i full stilling som kantor og kirkemusiker i Stjørdal. Oppdragene er mange, fra lunsjkonserter i nye Stjørdal kirke til barnehagesamlinger, babysang i Lånke, skolegudstjenester, julegudstjenester, bryllup og begravelser. Hun har gjort trønder av seg og har funnet seg til rette i Stjørdal.

– Jeg spiller på kulturelle arrangement også. Min favorittarena musikalsk er nok Værnes kirke som gir en helt spesiell akustikk og en høytidelig stemning. Favoritter på notearket nå i julen er

«Å kom nå med lovsang». Når jeg starter å spille den er det jule. Juleoratoriet av Johan. S. Bach er også en favoritt, sier Kristina Lysiak som nå i julen skaper fine musikalske stemninger til glede for mange.

Les forrige sak:
||||
Kvislabakken skole: Synger julen inn

1.-4. klasse hadde sin kveld mens 5.-7. klasse hadde den andre […]

Close