-0 °C Stjørdal, NO
19/10/2020

Tre tilfeller av legionella

Bekymringsfull situasjon, sier kommuneoverlegen

(Illustrasjonsfoto) (Illustrasjonsfoto)

I løpet av sommeren har det vært tre tilfeller av legionella i Stjørdal.

I løpet av de fem foregående årene har det bare vært ett legionella-utbrudd i Stjørdal, og det var i 2015. Derfor ser kommuneoverlegene alvorlig på det som har skjedd i sommer.

– Så lenge vi ikke har funnet konkrete kilder eller årsaken til smitten, er bildet bekymringsfullt. Vi må snarest fine ut om dette er et utbrudd eller enkelthendelser, sier assisterende kommuneoverlege i Værnesregionen, Yogindra Samant.

De tre som har fått registrert legionellose, som er en bakteriell lungesykdom forårsaket av legionellabakteriene, er behandlet og friske.

– Alle de tre er eldre folk over 70 år, men alle er nå behandlet, sier Yogindra Samant.

Alle tre tilfellene ble varslet av medisinsk avdeling ved Sykehuset Levanger i løpet av juli og august.

– Sykehuset Levanger, som har meldt alle de tre tilfellene, bes vurdere å ta utvidet diagnostikk av eventuelle senere pasienter som viser positiv hurtigprøve for å få avslørt om det er samme bakteriestamme hos flere, sier den assisterende kommuneoverlegen.

Det jobbes nå intenst med å finne smittekilden.

– Vi kartlegger nærmiljøet og bevegelser for de tre tilfellene. Smittesporingsarbeidet har ikke klart å gi mistanke om en felles eller ekstern smittekilde pr. nå. Dette arbeidet gjøres i samråd med Folkehelseinstituttet. I dag har vi også sendt ut en rask rundspørring til virksomheter som kan tenkes å ha installasjoner som fontener, badeanlegg/fellesdusj, boblebad, luftfukteanlegg for matvarer, luftcrubbere, vanntåkeanlegg, bilvaskemaskin, kjøletårn og tilsvarende. Interessante installasjoner vil bli fulgt opp, sier Yogindra Samant.

– Hvor farlig er legionella?

– I enkelttilfeller kan den være veldig farlig, men heldigvis er de tre fra Stjørdal blitt friske. Vi tar dette alvorlig, sier assisterende kommuneoverlege Yogindra Samant.

Både fastleger og legevakt er selvsagt informert om tilfellene og bes tenke på muligheten for legionellasykdom ved vurdering av relevante symptomer en tid framover.

Les forrige sak:
BEREDT: Frivillige i Røde Kors, Markus Hognes (t.v.), Torstein Johan Forås, Marianne Skjelvan-Skjeflo og Øyvind Mæresmo, hjelper skadde gjester under Landsskytterstevnet. Så langt har det heldigvis bare vært noen vepsestikk og en forstuet ankel. - Vi får prøve å unngå heteslag, sier Hognes.
Nedkjøling og gode råd

De frivillige i Røde Kors har fått mange på besøk under Landsskytterstevnet

Close