2 °C Stjørdal, NO
04/04/2020

Trekker seg ut av deler av Værnesregion-samarbeidet

Sparer penger på å «ta hjem» tjenester

Selbu-ordfører Ole Morten Balstad mener det er gunstig for kommunen å trekke seg fra to av samarbeidsområdene i det interkommunale samarbeidet, Værnesregionen. Selbu-ordfører Ole Morten Balstad mener det er gunstig for kommunen å trekke seg fra to av samarbeidsområdene i det interkommunale samarbeidet, Værnesregionen.
SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Selbu trekker seg ut av Værnesregion-samarbeidet om Distriktsmedisinsk Senter (DMS) og forvaltningskontoret.

Selbu-ordfører Ole Morten Balstad er tydelig på at det er ulike årsaker til at kommunen nå velger å trekke seg ut av to samarbeidsområder i Værnesregionen.
– Når det gjelder DMS så bruker Selbu kommune og selbyggene det i svært liten grad. Det gjør at døgnprisen blir forholdsvis høy. Samtidig bygger vi for tiden en ny sykeheim som er planlagt på en sånn måte at vi skal klare å håndtere dette selv, sier Balstad.

Sparer en liten million

Han antyder at besparelsen for Selbu kommune vil være på mellom 700.000 og 800.000 kroner i året, minst, ved å gå ut av det interkommunale samarbeidet om DMS.
– Vi kommer til å lage en avdeling i det nye sykehjemmet som tilsvarer dagens DMS. Vårt inntrykk er at selbyggene heller ønsker seg heim til Selbu enn å bli innlagt i Stjørdal etter å ha vært på sykehuset. Dessuten vil dette også være nyttig kompetansebygging for etaten vår, sier ordføreren i Selbu.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Ikke oppnådd ønsket effekt

Grunnen til at de også ønsker å «ta hjem» forvaltningskontoret, som står for tildeling av helse- og omsorgstjenester, er en annen. Her er det lite penger å spare, men heller at de ønskede effektene ikke er oppnådd.
– Tanken var at vi skulle utnytte den samlede kompetansen på tvers av kommunene og få et større fagmiljø. Det har vi fått, men samtidig er det fortsatt sånn at «våre» personer i forvaltningskontoret sitter og behandler «våre» saker, og da kan vi like godt ha tjenesten hos oss, sier Ole Morten Balstad.
Han poengterer imidlertid at han er fornøyd med tjenestene fra forvaltningskontoret, men at de ikke har klart å oppnå ekstragevinstene som var forespeilet. Samtidig er det en forutsetning for vedtaket i Selbu at Tydal også trekker seg ut av det samme samarbeidet og er med på en felles etablering sammen med Selbu.

Barnevern skal også vurderes

Saken om å trekke seg ut av deler av Værnesregion-samarbeidet skal behandles i kommunestyret i Selbu mandag kveld. Så langt, i alle komiteer og formannskap, har det vært enstemmighet om å følge tilrådningen om å trekke seg ut.

Om ikke altfor lenge kommer diskusjonen om de skal ut av ytterligere et samarbeid.
– Det er viktig å understreke at dette ikke er en hastig beslutning. Politikerne bestilte en utredning fra rådmannen i desember og det er gjort et meget grundig arbeid. Samtidig bestilte også politikerne tilsvarende om barnevernsamarbeidet, og den vurderingen kommer i løpet av året, sier Balstad, som ikke vil si noe om sin holdning om barnevernsamarbeidet før vurderingen om denne tjenesten er klar.

Sikrer arbeidsplasser og kompetanse

Selbu-ordføreren er tydelig på at det er penger å spare på å trekke seg ut av DMS-samarbeidet, men samtidig er det viktig for selbyggen å sikre arbeidsplasser i egen kommune.
– Det er selvsagt viktig. I tillegg vil dette grepet gjøre at vi utvikler og sikrer kompetanse i Selbu. Den siste tiden har vi sett at vi har vært attraktiv blant annet for sykepleiere og det håper vi å være når vi nå styrker tilbudet ved det nye sykehjemmet, sier Ole Morten Balstad.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Nordica.ee)
Slutt for utenlandsrute fra Værnes

Siste flygning til Tallinn i oktober

Close