11 °C Stjørdal, NO
17/06/2019

Trives med praktisk byggearbeid

Elever på Byggteknikk VK 2 ved Ole Vig videregående skole har hatt god læring i praktisk oppføring av tilbygg og renovering av en bolig i Skatval. Faglærer Steinar Kåre Hammer, elevene Martin Reppe, Tom Kåre Moen og Gøran Fossen (øverst).

 

Elevene på linja Byggteknikk har gjennom vinteren og våren bygget et tilbygg og etterisolert et bolighus i Skatval. Praktisk læring hører med når elevene ved Ole Vig videregående skole skal inn i et yrkesaktivt liv i byggebransjen.

De startet med murerarbeid før tilbygget reiste seg over grunnmuren og ble tilkoblet eksisterende hus. Elevene ved byggteknikk har i sitt pensum mange varierte oppgaver. Læreplan-manualer, byggeforskrift og standarder i bransjelære, konstruksjonsprinsipper og bære- og klimakonstruksjoner. Her gjelder det i følge lærerne Steinar Kåre Hammer og Idar Iversen ikke bare å holde hammeren og saga riktig. Når byggebransjen skal rekruttere folk, skal gjerne elever og lærlinger ha erfaring med både muring, betong og tømrerarbeid.

To år med byggearbeider på skolen
Elevene som utgjør 19 i tallet ved Byggteknikk VK 2 skal gjennom sitt pensum og legger i disse dager forberedelsene til avslutning på dette skoleåret. Før hammer og sag legges på hylla for en stund denne sommeren gjenstår både teoretiske og praktiske prøver.

–  Målet for de aller fleste er å gå opp til prøve for fagbrev eller svennebrev, sier faglærer Steinar Kåre Hammer og understreker at de aller fleste elevene nå har lærlingeplass ute i yrkeslivet hos ulike bedrifter. Innen programområde bygg og anleggsteknikk har elevene lært både teoretisk og ved praktisk utførelse hva som kreves av kunnskap for å oppføre et godkjent bygg. Foruten det byggfaglige har elevene også hatt undervisning i fagene norsk, engelsk og samfunnsfag.

Coop Storlien artikkelnivå

Fortsetter i byggebransjen
Blant de 19 elevene på VK 2 Byggteknikk, har Gøran Fossen i hele vinter arbeidet somlærling hos Reinertsen med nye Tangtunnelen. Fossen fortsetter i samme firma som lærling innen betong-faget.

–  Vi får mye nyttig lærdom av å være ute i praksis, slik som denne byggeplassen i Skatval, sier Gøran. Elevene Tom Kåre Moen og Martin Reppe sikter seg inn på lærlingeplasser. Det samme gjelder for elevene Niklas Saksvik og Julian Nonstad. Niklas vil inn som lærling i tømrer, mens Julian skal ta påbygning allmennfag sammen med fem andre fra Byggteknikk.

– Ikke alle velger å gå rett inn i yrkeslivet etter endt utdanning, men linja Byggteknikk rekrutterer utvilsomt mange nye ut i byggefagene, og bedrifter etterspør arbeidskraft, sier Steinar Kåre Hammer. To av elevene skal bli murere, to eller tre blir betongarbeidere seks skal til påbygning allmennfag. Resten av de 19 elevene blir tømrere/snekkere.

 

Julian Nonstad og Niklas Saksvik slår gulv på kaldloft som praktisk oppgave VK 2 Byggteknikk.

 

 

Strengere byggetekniske krav
Elevene har lært om strengere byggetekniske krav også på klima- og mijøsiden. Lærer Steinar Kåre Hammer fremhever økte myndighetskrav om isolering av nye og gamle hus.

–  Vi ser at utviklingen går mer mot passivhus som betyr at eksterne oppvarmingsbehov i form av vedfyring og el-varme i større grad fanges opp av bedre isolerte hus. Elevene har hatt praktisk arbeid siden andre halvdel av 1.året, og har både teoretisk og praktisk vært gjennom nedfelt læreplan, sier faglærer Hammer og slår fast at trevirke i eldre og nye hus alltid vil være blant håndverkere og tømreres oppgaver, også ved renovering og etterisolering av eldre bygningsmasse. Nå fortsetter noen av eleven sin lærlingperiode med mål om fagbrev eller svennebrev. Andre får et nytt møte med en lærlingeplass, eller ta et annet utdanningsløp.

Les forrige sak:
En meget fornøyd laksefisker med elvas hittil største laks, Torbjørn Beyer, Sverige. Fisken ble tatt på Hembre med flue.
Største laks hittil på Hembre

I Stjørdalselva har de første laksene blitt landet. På Hembrevaldet er […]

Close