-1 °C Stjørdal, NO
16/02/2019

Trivsel og vekst i Skjelstadmark

: Babyboom i Skjelstadmark: Småbarnsmødre samlet til temadag om gode ernæringsråd for mor og barn.


Skjelstadmark Bygdekvinnelag  er en aktiv forening  som står for mange av bygdas arrangement, de bidrar også til at småbarnsmødre  samles for fellesskap og utveksling. Da bygdekvinnelaget inviterte til temadag og sosialt treff, møtte 13 ferske mødre opp med sine små fra 0-8 mndr.

 

Spedbarnsernæring

Ernæringsfysiolog Sally Haugen var invitert for å informere om god og nyttig ernæring for både mor og barn under graviditet og ammeperioden. Gode råd og tips ved overgangen til fast føde ble også gitt. Hvilket fett som er best og hva fettet betyr for barnets utvikling, var ett av temaene. Kolesterolet som det finnes mye av i morsmelka er kjempeviktig for spedbarnet. Haugen sier det ikke er enkelt å orientere seg i all informasjon som kommer fra media, også fra offentlige myndigheter, om hva vi bør og skal spise. Hun oppfordrer til å lage spedbarnsmaten selv, naturlig og ren mat som ikke er raffinert og uten tilsetningsstoffer.  Bygdekvinnelaget skal følge opp ernæringstemaet og holde kurs i hjemmelaget spedbarnsmat. Kurset blir holdt lørdag 12. november og veiledes av en lokal kokk.

 

Trivselsbygda

Mottoet til Skjeldstadmark Bygdekvinnelag er ”Triveselsbygda”, de arbeider for å skape godt fellesskap gjennom integrering og nettverksbygging i lokalsamfunnet, alt basert på frivillighet. -Dugnadsånden er verdifull og svært viktig for samholdet og trivselen i bygda, noe vi trenger å videreføre til kommende generasjoner. Rekrutteringa er dårlig, vi vil gjerne ha de unge med oss for å holde Bygdekvinnelaget levende i framtida, sier en av bygdelagets representanter, Magnhild Gederaas.- Vi satser derfor en del på sosiale treff og kurs tilpasset den yngre garde, bl.a. strikking, toving og matkurs.

 

Kultur og tradisjon

– Vi er kulturbærere og ivrer for å videreføre bygdetradisjoner, sier Karen Heimdal fra Bygdekvinnelaget. Hun nevner spesielt det årlige julemarkedet på Fossan Mølle, der bygdas mat- og håndtverkstradisjoner av alle slag blir presentert, fra julebakst til treprodukter. Sledekjøring og grisslakting er noe av det som står på programmet.  -Familiejuletrefest på Vårtun er også bygdekvinnenes ansvar, der 3 generasjoner samles. Og feittirsdag lager vi tradisjonsmat som bygdefolket kan komme og spise for en rimelig penge, og slå av en prat med sambygdingene. Ellers bidrar vi med pengestøtte til mange av bygdas fritidsaktiviteter, bla. 4H, idrett og musikk, forteller Heimdal.

 

I Stjørdal kommune er det fem bygdekvinnelag som alle er kulturbærere for sin bygd. Lagene har ett felles møte i året, samt arrangementet under landbruksmessa Agrisjå, der de får vist mye av den gode dugnadsånden som rår. Ingen tvil om at damene brenner for Bygdekvinnelagets frivillighetsarbeide som gir trivsel og samhold.
Les forrige sak:
Blilyst til neste fase

  -Vi tilfører kommunene noe ved å opprettholde suksessfaktoren som er […]

Close