1 °C Stjordal, NO
28/01/2020

Turhytte inn i en ny tid

Har brukt over 160.000 på å oppgradere populær hytte

STORINNSATS: Hans Ragnar Rønsberg og de andre frivillige legger ned en enorm dugnadsinnsats for å vedlikeholde og oppgradere Hersjøhytta. STORINNSATS: Hans Ragnar Rønsberg og de andre frivillige legger ned en enorm dugnadsinnsats for å vedlikeholde og oppgradere Hersjøhytta.

I desember fikk Hersjøhytta i Øverbygda i Selbu lagt inn strøm. Nå er den vinterbaserte turhytta oppgradert med varmepumper, kjøleskap og lys etter at både lag, bank og foreninger har støttet opp om investeringene.

– Vi fikk lagt inn strøm i desember, og da vi åpnet hytta for vintersesongen 6. juledag var det første gang vi hadde elektrisitet i hytta, forteller Hans Ragnar Rønsberg.

Han er leder for Hersjøhyttas styre, som ligger inn under Øverbygda IL. Sammen med svært mange frivillige har han holdt liv i hytta, som ikke har innlagt vann og inntil nylig ikke hadde strøm.

– Vi driver en vinterbasert turhytte for skiløpere som kommer innom og drikker kaffe og spiser vafler. I vinter hadde vi åpent 19 søndager, og totalt stilte 80 personer opp på frivillig basis for å servere på åpningsdagene, sier han.

Oppunder 300 besøkende

Med seg i bagasjen har dugnadsgjengen meg seg 40-50 liter vann, 10-15 liter vaffelrøre og kaker for salg.

– Vi kjører opp vann som vi bruker i hytta med scooter. Inntektene vi får fra disse dagene går inn i driften av hytta. Vi har vært oppunder 300 besøkende på en dag. I tillegg driver vi med utleie, og nylig arrangerte Neatrall en visekveld med 90 tilhørere, sier Rønsberg.

På skjærtorsdag blir det årlig avholdt gudstjeneste med påfølgende rømmegrøtservering, og på langfredag foregår trimrennet Hersjøen rundt med opptil et par hundre deltagere. Påsken markerer slutten på vintersesongen for Hersjøhytta.

– Vi holder ikke åpent i sommerhalvåret, unntatt når det foregår trimaktiviteter i området, sier han. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

ET STORT LØFT: Hans Ragnar Rønsberg er glad for at Hersjøhytta nå er oppgradert med strøm og varmepumper.
ET STORT LØFT: Hans Ragnar Rønsberg er glad for at Hersjøhytta nå er oppgradert med strøm og varmepumper.
Fikk støtte

Hersjøområdet har fått et stort oppsving etter at hytteutbyggingen skjøt fart, og hytteforeningen i området setter stor pris på at det finnes en åpen turhytte om vinteren. Ofte stikker barnefamilier innom på søndagsturen før de setter kursen tilbake til hjemstedet.

– Vi fikk 10.000 kroner i støtte av hytteforeningen, og fra sanitetsforeningen mottok vi 5.000 kroner til investeringene sist vinter. I tillegg bidro Sparebank1 SMN med 20.000 kroner. Vi setter stor pris på gavene, og er svært takknemlige, sier Rønsberg.

Totalt beløp investeringene seg til over 160.000 kroner.

– Vi betalte 72.000 kroner for å legge inn strøm. De elektriske installasjonene kostet 45.000 kroner, og det samme gjorde de to varmepumpene, sier han.

I tillegg har hyttestyret kjøpt inn hvitevarer til det nyopprustede kjøkkenet.

Tyskerbrakker

Hersjøhytta er viktig for befolkningen i Øverbygda, og i 1959 startet arbeidet med å bygge den store hytta like ved Hersjøen.

– Hytta kom i moduler fra Nekåbjørgen, og var opprinnelig tyskerbrakker. Halvparten av modulene gikk til å bygge klubbhuset Granlund på Moslet, og den andre halvparten havnet her, sier Rønsberg.

Les forrige sak:
Nå er det lov å håpe på scener som dette de nærmeste dagene. (Arkivfoto)
En hel uke med 20 og mer til

Værmelderne lover oss varme og lettskyet vær i en uke

Close