10 °C Stjørdal, NO
22/08/2019

– Uflidd plen er kult i år

Starter kampanje for å la plena vokse litt vilt

TAR PLENSTELLET MED RO: Leif Eggen skal la humla suse og plena gro i sommer. Alt til glede for de pollinerende insektene, som trenger litt mer enn ei kortklipt plen. TAR PLENSTELLET MED RO: Leif Eggen skal la humla suse og plena gro i sommer. Alt til glede for de pollinerende insektene, som trenger litt mer enn ei kortklipt plen.

Leif Eggen tar en pust på plena. I år skal han ha en litt mer uflidd plen enn tidligere. Og det gjør han for en god sak.

Leif Eggen vil at humla skal suse mer og dermed har han bestemt seg for å ikke være så ivrig med plenklipperen til sommeren. Derfor har han startet sin helt egne Facebook-kampanje som har fått det velklingende navnet «La latskapen råde! For insektenes del».

– Slutt med golfplen

Eggen, som er mest kjent som lokalpolitiker, liker ikke tanken på at plena hans midt i Stjørdal sentrum skal få vokse seg vill i sommer. Men når han tenker på gevinsten med å gjøre det, har han ingen problemer med det.

– Utfordringen blir å endre holdningene til hva som er ei fin plen. Vi må tenke at fint er det som er det som er nyttig for insektene våre. Det handler om at de pollinerende insektene får godt med næring. En golfplen er slett ikke tingen, sier Eggen, til tross for at han også er en ivrig golfspiller.

Plenklipp hver andre uke

Nå oppfordrer han alle stjørdalinger til å la snora på gressklipperen være i fred lenger enn tidligere og at de med robotklippere både stiller inn sjeldnere klipping og at de ikke klipper gresset helt ned.

– Klipp plena maks hver 14. dag og still inn klipperen din høyt. Still også robotklipperen høyt og la den komme ut av hiet sjeldnere, sier Leif Eggen med et smil.

Coop Storlien artikkelnivå

Når plena klippes bare hver andre uke, slipper andre planter enn bare gresset til.

– Rødkløver, hvitkløver og jonsokblom sprer seg da gjerne på plenen og er ypperlige planter for bier. La gjerne plenen være litt ugredd med ugress som løvetann, sier Leif Eggen.

Alle kan gjøre litt

Eggen har laget en «rangeringsliste» der en blomstereng troner på toppen. Han innser dog at det ikke er mange som tar skrittet helt dit. Men uansett så kan alle gjøre litt for at humler og bier skal få en bedre sommer.

– Sett ned noen løker her og der og spre på litt hardføre blomsterfrø på plena. Så kan du veldig gjerne lage noen små kvisthauger, aller helst i den sørvestlige delen av plena, sier Eggen. Og er du blant dem som ikke har plen, men en verandakasse, så kan du plante blomster som er bra for humler og bier.

– Min skjerv for humlene i år er å være litt latere. Jo flere som er litt latere med plenstellet jo bedre. Men jeg må innrømme at jeg gruer meg litt. Jeg liker jo best at plena er kort og nyslått, sier Leif Eggen som håper mange melder seg på Facebook-kampanjen hans.

 

Les forrige sak:
TIL STJØRDAL: Benny Borg kommer med musikk fra Elvis, Cornelis og Cash til Søndre Kulturhjørne 16. mai.
Svorsk artistlegende på scenen i Stjørdal

Elvis, Cornelis og Cash på repertoaret dagen før dagen

Close