12 °C Stjørdal, NO
05/06/2020

Ungdommene gir alt på sesjon

2000 trøndere møter hvert år til sesjon på Værnes garnison

Fem kandidater på sesjon løper samtidig på tredemølla. Hastigheten økes, og kandidatene løper på tidssoner. Major Bårsaune observerer og gir ordrer. Fem kandidater på sesjon løper samtidig på tredemølla. Hastigheten økes, og kandidatene løper på tidssoner. Major Bårsaune observerer og gir ordrer.
Volvo XC60-020620-mobil
Volvo XC40-020620-mobil

I Norge blir 20.000 elever fra videregående skole kalt inn til sesjon hvert år. Her må de bestå flere tester for å bli godkjent til førstegangstjeneste i Forsvaret.

Hvert årskull på cirka 60.000 elever svarer på en egenerklæring på internett når de går andre året på videregående skole. Basert på disse opplysningene går cirka 20.000 videre til sesjon, og må møte opp på et av landets fem sesjonssenter. På Værnes garnison møter cirka 2000 trønderske ungdommer hvert år, normalt i løpet av siste året de går på videregående.

Tester utholdenhet, styrke og evner

For å bli inntatt til førstegangstjeneste betinges god helse, god utholdenhet og styrke og bestått alminnelig evnenivå-test. Major Terje Bårsaune er midlertidig sjef for sesjonssenteret og tester ut kandidatenes ferdigheter på flere områder.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
Kast med stor ball er en av testene under sesjon hos Forsvaret på Værnes. Ni kandidater sammen med major Terje Bårsaune følger med Nicolai Kulseth under kastet.
Kast med stor ball er en av testene under sesjon hos Forsvaret på Værnes. Ni kandidater sammen med major Terje Bårsaune følger med Nicolai Kulseth under kastet.

– Vi på Værnes har også ansvaret for Møre og Romsdal, med cirka 1000 i året på sesjon i Åndalsnes. De som består sesjon får vite når og hvor de skal møte til tjeneste i en samtale på slutten av dagen. Med andre ord er det kort vei fra bestått til tjenestested, sier Terje Bårsaune. På senteret arbeider også oversersjant Hilde Øvre, som tar imot kandidatene ved å orientere om karrieremulighetene som Forsvaret kan tilby de som består sesjon.

De som møter på sesjon får tid til en til kort oppvarming før styrketestene starter.

– Deltakerne skal gjennom medisinballstøt, stille lengde, pull-ups og løpetest på tredemølle i et såkalt stigningsløp som gjennomføres innen poengdelte tidssoner. De skal også innom legetest og utføre tester som viser evnenivå, sier offiserene Hilde Øvre og Terje Bårsaune.

Pull-ups krever styrke i armer og mage. Helene Veie (18) under test i andre etasje hos Værnes sesjonssenter.
Pull-ups krever styrke i armer og mage. Helene Veie (18) under test i andre etasje hos Værnes sesjonssenter.
Gjennom nåløyet

– Hvor faller kandidatene gjennom under testene?

– Akkurat det varierer fra person til person. Noen består fysiske tester, andre ikke. Men de får vite resultatet samme dag som de er på opptak, så her er det kort tjenestevei. Samtale og intervju blir også gjennomført på sesjon. De som kommer gjennom nåløyet blir fordelt til førstegangstjeneste innen våpengrenene Sjøforsvaret, Hæren og Luftforsvaret, krigsskole eller jegertjeneste, sier de to offiserene i grønt. På Værnes Sesjonssenter arbeider seks offiserer med utvelgelse av kandidater til førstegangstjeneste.

 

Les forrige sak:
JULEHANDEL: - Vi har fylt opp hyllene til julehandelen, sier butikksjef Bjørn Øien hos Coop Marked Tydal.
– Vi har fylt opp hyllene til julehandelen

Bjørn Øien har sin første jul som butikksjef hos Coop i Tydal

Close