23 °C Stjørdal, NO
22/05/2019

Ungdommene stiller gladelig opp for HUNT4

|| 93 prosent av elevene ved Hegra ungdomsskole stilte opp på Ung-HUNT4. Nora Bonset, Bjørn Arvid Fremstad og Julian Sjaastad tror mange av ungdommene er opptatt av egen helse. Her sammen UngHUNT-koordinator Armi Väisänen.||

– Alle har lyst å være med. Jeg har iallfall ikke hørt noe annet, sier Nora Bonslet. 8. klassingen ved Hegra ungdomsskole har nettopp stilt seg til rådighet for helseforskningen.

Sammen med de omtrent 130 andre elevene hadde Nora ett av ungdomsteamene fra helseundersøkelsen på besøk ved skolen. Dermed er Ung-HUNT4 også godt i gang i både Stjørdal og fylket.

– Hva har undersøkelsen for dere gått ut på?

– Vi spyttet i et rør. Så var det en spørreundersøkelse, vi målte høyde og vekt og vi fikk montert på to sånne målere, forteller Nora Bonslet.

Åttendeklassingen sitter sammen med ett år eldre Bjørn Arvid Fremstad, tiendeklassingen Julian Sjaastad og prosjektleder for Ung-HUNT4 Armi Väisänen. Alle de tre Hegra-ungdommene er skjønt enige om at det å bidra i HUNT4 er bare greit.

Coop Storlien artikkelnivå

– Er dere opptatt av helsen deres?

– Ja, vi er jo det, men vi blir sikkert enda mer opptatt av den om noen år, sier Julian Sjaastad.

Aktuelle tilleggsspørsmål

Armi Väisänen forteller om et veldig godt samarbeid med ungdomsskolene i Stjørdal, og om interesserte og positive ungdommer. I likhet med voksenundersøkelsen HUNT gjennomføres Ung-HUNT for fjerde gang, men ungdomsundersøkelsen startet elleve år senere. Likevel finnes det allerede et stort materiale om nordtrønderske ungdommer. Nå fylles det på med enda flere data.

– Vi stiller ungdommene 130 spørsmål. De aller fleste er de samme som ungdommene alltid har svart på i HUNT, om astma, allergier, livskvalitet, mental helse, spiseforstyrrelser, psykosomatiske lidelser, inneklima, tobakk- og alkoholvaner, fysisk aktivitet, bruk av helsetjenester, stadier av puberteten og lese- og skrivevansker. De nye spørsmålene i den fjerde utgaven av Ung-HUNT dreier seg om skjermtid, slitenhet, selvskading, behov for å bygge muskler og seksuell legning. Disse stilles for første gang og dermed finnes det ikke sammenligningsgrunnlag, sier Armi Väisänen.

Roligere ungdommer

Ungdommene tror at svarene ungdommer gir i dag sammenlignet med første Ung-HUNT i 1995 er ganske ulike.

– Vi ser vel mer på skjermer og sitter litt mer rolig kanskje, tror Bjørn Arvid Fremstad. Han får full støtte fra Ung-HUNT-prosjektlederen.

– Det tror jeg nok vi får ganske klare svar på. I tillegg er nok kostholdet litt endret, ikke minst på grunn av at de fleste har mer penger, sier Armi Väisänen.

Måler aktivitet

I tillegg til spørreundersøkelsen med 130 spørsmål blir alle ungdommene bedt om å avgi en spyttprøve.

– Det var ikke ekkelt, men litt vanskelig å spytte på kommando, synes de tre Hegra-ungdommene.

– Dette er den eneste genetiske prøven som tas av ungdommene, ettersom det ikke blir tatt blodprøve av dem, sier Väisänen.

Alle ungdommene blir også bedt om å gå på en «kroppsmåler». Der får de fasiten på høyde, vekt og kroppssammensetning. Og til slutt får de altså montert på seg to aktivitetsmålere.

– De klør litt, men det blir sikkert en vane ganske fort, sier Nora Bonslet om målerne som hun skal ha på kroppen i sju døgn.

– Disse måler hvor aktive ungdommene er, og vi er interessert i å undersøke hvilken betydning hverdagsaktivitet har for helsen vår. Det er ikke treningsaktivitet som er fokus, understreker Armi Väisänen.

– Still opp!

Nå flytter Armi Väisänen og hennes team virksomheten i Stjørdal videre til Halsen ungdomsskole. I tillegg er et team i gang med ungdomsskolene i Levanger. Hvert team består av tre sykepleiere. Alle ungdomsskoler og videregående skoler i Nord-Trøndelag får etterhvert besøk av Ung-HUNT4. Etter Stjørdal forflytter de seg til Frosta og Meråker. Oppfordringen både fra Armi Väisänen og de tre ungdommene i Hegra er iallfall soleklar.

– Still opp! Dette er helt ufarlig å være med på, og helt sikkert nyttig i framtiden, er de helt enige om.

Les forrige sak:
||
Opprykket er sikret

Kolstad måtte vinne sine seks siste kamper og Blink tape sine […]

Close