16 °C Stjørdal, NO
09/08/2020

Unge gutter med gamle sykler inntar Veterantorget

Stjørdal Bikes slår seg sammen med veterankjøretøyene

Noen av medlemmene hos Stjørdal Bikes som restaurerer veteransykler er fra venstre: Johan Strid, Joakim Husby, Magnus Øyan, Thomas Fjerdingen, Kristian Lisø, Leif Henrik Monsø, Elias Hyldmo og Sebastian Vollan. Noen av medlemmene hos Stjørdal Bikes som restaurerer veteransykler er fra venstre: Johan Strid, Joakim Husby, Magnus Øyan, Thomas Fjerdingen, Kristian Lisø, Leif Henrik Monsø, Elias Hyldmo og Sebastian Vollan.

Torsdager fra før påsketider og utover er kveldene allerede krysset av hos folk med veterankjøretøy. Dagen er avsatt for visning av alle typer veterankjøretøy på torget i Stjørdal sentrum. Nå får de selskap av unge gutter med gamle sykler.

I flere år har medlemmer i Stjørdal Veteranklubb og amcar-medlemmer sammen med moped- og motorsykkelentusiaster møtt med sine veterankjøretøy. Mopeder i veteranklassen får nå selskap av veteransykler fra unge gutter i Stjørdal Bikes.

De er alle skolekompiser og felles for alle er at gutta liker å skru og mekke på gamle sykler. Stjørdal Bikes har vokst like raskt som hestehoven om våren. Guttene samler på gamle veteransykler på to hjul som de reparerer, og som det er fullt mulig å bruke. En kunde kan gjøre et kupp med en trillende veteran med ballongdekk eller om det velges smale dekk. Elias Hyldmo, Joakim Husby og Kristian Lisø er tre av kompisene som nå har funnet en hyggelig hobby. De fleste av veteransyklene skal etter hvert vises frem på torget.

– Noen av oss mekker sykler i garasjen, andre har syklene med inn i huset for å skru og reparere deler, sier Elias og Kristian. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Joakim Husby eier en 1976 Apache fra Svithun, og Thomas Fjerdingen er eier av en blå Kombi-sykkel fra 1980. Sammen med de andre medlemmene vil de gjerne delta på torget under veterandagene på torsdager.
Joakim Husby eier en 1976 Apache fra Svithun, og Thomas Fjerdingen er eier av en blå Kombi-sykkel fra 1980. Sammen med de andre medlemmene vil de gjerne delta på torget under veterandagene på torsdager.

Klubben har så langt mange sykkelstyrer men ikke et styre. De har allerede sykler av merkene Regent, Crescent, DBS, Vello, Svithun fra Øglænd og kanskje dukker Trønderen produsert hos Køhler i Stjørdal opp etter hvert.

– Med mange veteransykler, hvem skal tråkke pedaler og hvor skal disse brukes?

– Målet er at de fleste skal kunne brukes. Vi i Bikes har så langt ikke noen klubbledelse. Akkurat det vil komme i mer organiserte former etter hvert. Akkurat nå er vi veldig interessert i å få tak i gamle veteransykler. Disse smører vi opp, fikser kjede og pedaler, ordner bremser og dekk. Vi vet det står gamle sykler på låver i garasjer og på uthuslemmen. Målet er å få flest mulig av disse ut på veien igjen, sier Joakim og Elias fra Stjørdal Bikes.

Så langt har medlemmene et 30-talls sykler av ulik alder og merke. Joakim Husby har en 1976-modell Apache-sykkel med langt sort sete. Svært populære var disse Svithun-syklene opp mot 1980-tallet hos mange unge gutter. Lettere var det å velge en Kombi-sykkel fra DBS både hos jentene og guttene. Noen var også sammenleggbare av kombisyklene. Thomas Fjerdingen er den heldige eier av en blålakkert veteran kombi-sykkel fra tidlig 80-tallet. Deler bytter de seg imellom eller de kjøper på nettet.

Når en tidlig vårsol varmer opp det steinlagte torget, trekker veteranbilene inn til Stjørdal sentrum. Til tider har bilinteressen blant veteraner vært så stor at også gågata har blitt galleri for veterankjøretøy. Nå akter Stjørdal Bikes å slå følge med både mopeder, motorsykler og biler i veteranklassen.
– Vi gleder oss stort til treffene starter på torget torsdager. Gjett om vi da skal fylle på med veteransykler, sier Leif Henrik Monsø, Magnus Øyan og Johan Strid i klubben på to hjul.

Guttene lurer på om leseren har en veteran på to hjul å avse. Da kan Kristian ringes på telefon: 996 88 957, eller Sebastian på telefon: 412 70 165. I garasjer, boder, ganger og verksteder skal gutta i Stjørdal Bikes få flere sykler fullt restaurert. Det skjer i god tid før torget åpner for sine veterantreff. Vår- sommer og høst 2019 er veteranenes dag på torsdager, da kommer også Stjørdal Bikes.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
15 søkere til ny legejobb

Se hvem som har søkt her!

Close