7 °C Stjørdal, NO
21/04/2021

Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 16

Uredd setertaus jaget bjørn

På Hølvollen har det vært flere dramatiske møter mellom mennesker og bjørn

Hølvollen ligger idyllisk til, og i dag hviler det kun fred over den gamle setervollen. Men her var det flere møter mellom mennesker og bjørn. Hølvollen ligger idyllisk til, og i dag hviler det kun fred over den gamle setervollen. Men her var det flere møter mellom mennesker og bjørn.

Da vi besøkte Tømmerdalen i Selbu var det ingen bamser å se, så nå hvilte det bare ro og idyll over den gamle seterdalen. Men slik har det slett ikke alltid vært.

Av J.M. Mølnås

I boka Bjørn og varg i Selbu og Tydal, finner vi flere historier om bjørn som plaget seterfolket, ikke minst i Tømmerdalen. P. Avelsgård forteller i denne boka en bjørnehistorie fra Hølvollen, en av setrene i Tømmerdalen. Her hadde de et geitefjøs, nærmest som en tømret kasse uten tak, hvor geitene hadde som bolig om nettene.

Setertaus og buhund jaget bjørn

En kveld før de la seg hørte de kauking og leven fra Gråvassvollen, og tok da dette som et signal på at bjørn var på ferde. Samme natt våknet de av at en bjørn sto på bakføttene og ville inn i geitefjøset. Setertausa tok spranget og ropte og holdt leven samtidig som buhunden satte etter bamsen, som tomhendt måtte ta vendereis. Men ikke lenge etter hørte de leven fra Langsetvollen, bjørnen hadde tatt leia dit. Også fra Ånvassvollen er det en fortelling om bjørn som måtte vike for en uredd setertaus, også det fortalt av P. Avelsgård.

Vinteren sto for døren da vi besøkte Tømmerdalen sist. Isen hadde lagt seg både på myrer og tjern.
Vinteren sto for døren da vi besøkte Tømmerdalen sist. Isen hadde lagt seg både på myrer og tjern.
Gikk seg på sovende bjørn

Nå er det også flere artige historier om møte mellom mann og bjørn. En slik er også fra Tømmerdalen. Der en uredd kar plutselig oppdaget en bjørn som satt under en lurvegran og sov. Mannen hadde med seg øks, og planla å slå bjørnen i hjel med denne, men etter å ha tenkt seg litt om bestemte han seg for kun å skremme den sovende bamsen, han så faren i å bruke øks som drapsvåpen.

Han lurte seg inn på bjørnen, og slo øksehammeren med full kraft i den tørre granleggen. Bamsen sprang opp og la på sprang. Neste gang han var på de trakter så han at treet var revet opp med roten, og det hadde fått seg skikkelig juling. Den sovende bamsen hadde nok blitt dyktig arg, og ville havne seg, og da måtte treet unngjelde.

I dag skal du nok ha mer enn flaks hvis du går deg på en bjørn som sitter under et tre og tar middagshvila, det til tross er dette et av våre største ønsker å få oppleve, når vi er på tur i skog og mark med fotoapparat.

Veien til Tømmerdalen:

Ta 705, Selbuveien, mot Selbu. Dalen fra Skisenteret på Selbuskogen og ned til Tømra er Tømmerdalen. På det laveste punktet i dalen går en vei av til venstre, bomvei. Her finnes flere idylliske setervoller, og et flott turterreng.

Les forrige sak:
Bygdemuseet i Pulden. (Arkivfoto)
Kommuneoverlegen stanser utstilling og gudstjeneste

Årsaken er koronarestriksjoner

Close