10 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Utdanner fjortiser til dommere

– Vi må heller ta vare på ungdommer som tør å blåse enn å kjefte på dem

NYTT OPPLEGG: Tre stjørdalsklubber går sammen om et unikt prosjekt for å starte rekruttering av unge dommere. Linda Tomren i Lånke IL håper at mange av dem blir med videre som «skikkelige» dommere når de fyller 15 år.

Lånke IL, Hegra IL og Stjørdals-Blink jobber sammen for å rekruttere nye dommere i håndball. Nå får 13-14-åringer anledning til å starte en dommerkarriere.

Vanligvis må man være 15 år eller eldre for å ikle seg en dommerdrakt og blåse for overtramp eller brøyt.
– Klubbene har inngått et samarbeid om å få rekruttert ungdommer i 13-14-årsalderen som vil få opplæring og veiledning. Deretter skal de dømme i minicuper med spillere opp til ti år. Da får de prøvd seg, og kan bruke litt tid på å finne ut om dette er noe for dem, sier Linda Tomren.

Kamper uten dommere

Hun er dommerkontakt i Lånke IL, som i likhet med de fleste andre klubbene i regionen sliter med å rekruttere dommere. Det får konsekvenser.
– Vi vet at enkelte kamper foregår uten at det er dommere til stede. Da er det trenere eller folk blant publikum som må dømme, sier hun.
Derfor ønsker idrettslagene Hegra, Lånke og Stjørdals-Blink å starte rekrutteringen tidligere enn ellers, i håp om at noen av dem vil fortsette med dommergjerningen etter de fyller 15 år og kan dømme seriespill i aldersbestemte årsklasser.
– Virkningen av prosjektet ser vi ikke før om tre til fire år, men målet er at så mange som mulig blir med videre. For noen, som kanskje må slutte med håndball av ulike grunner, er dette en fin mulighet for å holde seg lenger i miljøet, sier Tomren.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel
20 på noen dager

Da klubbene nylig informerte om tiltaket meldte deg seg i løpet av noen få dager 20 interesserte. Trolig vil enda flere bli med, og 7. desember får ungdommene anledning til å dømme sine første kamper i minicupen i Lånkehallen.
– Vi skal i forkant arrangere en kveld med opplæring. Etterpå får ungdommene dommerdrakter som de skal bruke under kampene i minicupen. Dommerne får også betalt for å dømme, og i minihåndballturneringer får de 50 kroner kamper. Trolig får de dømme mellom tre og ti kamper hver, sier Tomren, som har stor tro på prosjektet.

– Trenger ikke en ekstra kjeftskur

En viktig årsak til at det er dommermangel i Trøndelag, er foreldre som utøser sin frustrasjon overfor de sortkledde under kamper. Mange ungdommer har rett og slett sluttet å dømme som følge av ukvemsord og kjeftbruk av voksne.
– Stort sett går det greit, men vi har noen eksempler på voksne som mister hodet i en 12-årskamp. Det gjør noe med selvtilliten til unge dommere, og kan føre til at de mister motivasjonen. De vet selv om de har dømt en bra kamp eller ikke, og trenger ikke en ekstra kjeftskur. Hvis noen er misfornøyde er det bedre å ta en prat med klubbens dommerkontakt, slik at hun eller han kan snakke med dommeren i rolige former på et senere tidspunkt. Vi må heller ta vare på ungdommer som tør å blåse enn å kjefte på dem, sier hun.

 

Les forrige sak:
Flere narkobeslag i løpet av helgen

Politiet med tre beslag på under ett døgn

Close