15 °C Stjørdal, NO
25/08/2019

Værnes Respons åpnet med et trykk

Interkommunalt responssenter offisielt åpnet

Sykepleier Brit Skille, koordinator Trond Lundemo og enhetsleder legevakt Unni Røkke ved nye Værnes Respons i dagens legevakt bak i Gjensidigebygget. Sykepleier Brit Skille, koordinator Trond Lundemo og enhetsleder legevakt Unni Røkke ved nye Værnes Respons i dagens legevakt bak i Gjensidigebygget.

Potensialet kan være stort for at flere kommuner blir med. Kommunale helsetjenester skal inn i nye Værnes respons. Velferdstjenesten åpnet torsdag med et trykk fra formannskapssalen til mottak i legevakta. Fem kommuner er med før helsehuset som base tar imot tjenesten.

Løsningene er unike og de ble presentert for første gang i Stjørdal torsdag. Velferdstjenesten er bygget mye på trygghetsalarm men vil stadig utvides. Tjenesten sin base skal på sikt inn i det nye helsehuset som Stjørdal kommune har startet arbeidet med i dagens DMS-senter. Torsdag var det offisiell presentasjon av løsningene ved IT-leder Elin Darell. Veien fram til løsningene ble presentert av rådgiver Helse IKT Solrunn Hårstad.

– Bare i Stjørdal har vi i dag 500 brukere og i Værnesregionen totalt 800 brukere tilsluttet systemene med respons og varsling. Ny teknologi skal nå gjøre dette enda sikrere. Vi er de første i landet som selv sammen med Net Nordic har utviklet tjenesten, sa Darell og Hårstad. Ordførerne fra Selbu og Frosta var til stede sammen med ordfører Ivar Vigdenes da den første «alarmknappen» ble trykket på torsdag i rådhuset. Anskaffelsen fra leverandørens perspektiv ble gitt av Allan Bjørnstad, salgsdirektør i NetNordic. Han sa Værnes Respons med lokasjon hos Værnesregionen Legevakt har blitt til gjennom godt teamarbeid. Han roste lokalt ansatte og engasjerte i prosjektet for å finne gode løsninger. Resultatene har kommet på bakgrunn av samarbeid basert på tidlig utredning fra brukere og ansatte i helsevesenet.

Værnesregionen utgjør det interkommunale samarbeid mellom Stjørdal, Meråker, Selbu, Tydal og Frosta. Disse kommunene samarbeider blant annet på IT og helse. De har nå gått til anskaffelse av en sky-basert plattform som skal håndtere varsler fra alle typer helseteknologiske løsninger. Koordinator ved senteret blir sykepleier Trond Lundemo.

– Jeg ser ikke bort i fra at dagens runde alarmknapp på sikt vil bli utstyrt med flere tjenester, kanskje også med direkte kommunikasjon med sentralen. Med Net Nordic som utvikler vil det komme løsninger som blir banebrytende på området. Vi har sett starten på dette i dag, sier koordinator og sykepleier Trond Lundemo.

– Hvor lenge vil Værnes Respons bli å finne lokalisert i dagens legevakt?

Ole Hermod Sandvik

– Responssenteret skal samlokaliseres med regionens legevakt, i tråd med anbefalinger fra helsedirektoratet. Det betyr at dette skal inn i det nye helsehuset når dette står ferdig. Løsningen har integrasjon med elektronisk pasientjournal, og videresender varsler til mobile enheter. Plattformen er anskaffet gjennom en innovativ anskaffelse sammen med Kongsbergregionen og Tromsø kommune. Potensialet for deltakelse fra flere kommuner er absolutt til stede. Vi har interessenter blant andre kommuner i landet som gjerne vil være med på dette, sier to av flere sentrale personer innen lokal utvikling av IT-tjenesten, Elin Darell og Solrunn Hårstad.

Etableringen av helt nye Værnes Respons fører til at regionen er rigget til å digitalisere pleie- og omsorgstjenestene med riktig ressursbruk. Tre ordførere fra deltakende kommuner la også vekt på innsparingspotensialet dette gir kommunene. Alle tre var også orientert om den ventede økningen av antall seniorer og eldre i årene fremover. Helsestatsråd Bent Høye fra Høyre hadde i forkant av åpningen torsdag vært i telefonisk kontakt med ordfører Ivar Vigdenes. Det var Høye for å gratulere med de innovative løsninger som er valgt med base i Stjørdal. Værnes Respons starter nå oppdateringer av trygghetsalarmene som koples direkte til sentralen. På sikt skal denne inn i det nye helsehuset med 4 operative plasser.

Les forrige sak:
Inntrøndelag tingrett. (Illustrasjonsfoto)
Tatt med hasj to dager på rad

Betinget fengsel etter at saken har hatt liggetid på ti måneder

Close