19 °C Stjørdal, NO
20/05/2019

Vaktskifte i de svenske skoger

Omtrent 40 trønderske brannmenn på plass – ny «forsyning» fra Stjørdal på plass

Fungerende brannsjef i Stjørdal, Per Kristian Laugtug (t.v.) i samtale med brannmannskap fra Namsos brann- og redningsvesen og Namdal brann- og redningsvesen. Disse satte kursen østover mandag ettermiddag. Fungerende brannsjef i Stjørdal, Per Kristian Laugtug (t.v.) i samtale med brannmannskap fra Namsos brann- og redningsvesen og Namdal brann- og redningsvesen. Disse satte kursen østover mandag ettermiddag.

I Sverige kjemper brannmannskap fra hele Europa mot det som nå er et 40-talls skogbranner. Nye mannskaper fra Stjørdal brann- og redningstjeneste er sendt østover.

– De som har stått på siden torsdag er nå på vei hjem. Fredag og lørdag sendte vi i vei to befal og totalt tre mannskap fra Stjørdal og Selbu, sier fungerende brannsjef Per Kristian Laugtug i Stjørdal brann- og redningstjeneste mandag ettermiddag.

Dirigeres fra «norsk» sentral

Mannskapene som nå er på tur hjem har jobbet med skogbrannene i Gällö i Bräcke kommune. Styrkene som nå skal ut i skogen blir dirigert andre steder.

– Brannene i Gällö skal være stabile. Nå er våre mannskaper på vei til et område ved Sveg hvor det er flere branner og mangel på ressurser, men disse planene kan også endre seg forteller Laugtug.

Jämtland er hardt rammet av de enorme skogbrannene i Sverige. Det er hele fem branner med store dimensjoner i länet rett over grensen. Både i Ragunda, Bergs, Bräcke og Härjedalens kommuner brenner det kraftig og mye.

Laugtug, som er fungerende brannsjef, forteller at det antall mannskap som de i dag har sendt til Sverige vil være det nivået de skal holde framover fra Stjørdal, Selbu og Meråker brann- og redningstjeneste.

Coop Storlien artikkelnivå

– Vi bidrar med to befal fra Stjørdal brann- og redningstjeneste til operasjonssentralen i Jämtland. Det gjør vi sammen med våre kolleger i Trondheim. Dette gjør at vi har fått etablert en god kommandolinje i området. I tillegg ser vi for oss å bidra med to mannskaper fra Selbu og to fra Stjørdal, mens Meråker har sagt at de skal ha mulighet til å stille med en person til enhver tid. Vi legger opp til bytte av personell på mandager og torsdager, sier Laugtug.

Tettere samarbeid

Han understreker at ressursene de sender til Sverige ikke har stor betydning for beredskapen i Stjørdal.

– Mannskapene som bidrar i Sverige, som er ansatt i Stjørdal brann- og redningstjeneste, har i de fleste tilfeller enten ferie eller fri, sier Laugtug som forteller om et «fortettet» samarbeid i regionen både nordover og sørover.

– Dersom det skjer noe større her hjemme vil vi umiddelbart trykke på «Innherred- eller Trondheim-knappen», sier Per Kristian Laugtug.

Les forrige sak:
Den nye Kåken er bygd på den gamle tomta til den enkle, men også koselige gamle bua, som Kåken var. Vi syntes det var synd at Kåken gikk opp i røyk. Nå, etter å ha besøkt den nye Kåken, er vi jammen ikke sikker på om vi synes det.
Ny kåk etter at den gamle brant ned

Her har det vært en skikkelig oppgradering

Close