-3 °C Stjørdal, NO
26/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Valgte å bryte ut av banksamarbeid

– Det ble for dyrt, sier banksjef Bjørn Asle Hynne

Bjørn Asle Hynne er administrerende banksjef i Aasen Sparebank og styreleder i alliansen Lokalbank. Bjørn Asle Hynne er administrerende banksjef i Aasen Sparebank og styreleder i alliansen Lokalbank.

De lokale sparebankene i Aasen og Selbu har valgt å bryte samarbeidet med Eika-konsernet, sammen med mange andre lokalbanker i landet.

– Det ble for dyrt. Bankene i Lokalbank sparer bare i grunnkostnader 35-40 millioner kroner. For hver av lokalbankene utgjør dette mellom tre og fire millioner kroner årlig i sparte kostnader, sier Bjørn Asle Hynne, administrerende banksjef i Aasen Sparebank, og presiserer: – I tillegg har vi fått på plass en kostnadsmodell som er mer balansert og rettferdig hvor de større bankene må betale sin rettmessige andel.

Hynne er også styreleder i alliansen Lokalbank, som er en sammenslutning av de 10 lokalbankene som valgte å bryte ut av Eika-samarbeidet

– Tar eierskap

I stedet for Eika-produktene som de lokale sparebankene hittil har benyttet, vil kundene i stedet få tilbud om produkter fra Frende forsikring, Verd boligkreditt og Brage Finans, for å nevne noen. Når det gjelder kredittkort er Lokalbank i forhandlinger med Eika kredittbank mens det innenfor sparing og pensjon skal bli avklart i løpet av første kvartal 2021

– Med avtalen vi nå har inngått med Frende forsikring betyr det samtidig at vi i Lokalbank tar et eierskap i selskapet. Vi får minimum seks prosents eierskap, sier Hynne.

Som Stjørdals-Nytt like før jul skrev om, har også enkelte brannkasser tilknyttet Varig-sammenslutningen tatt med seg Varig-navnet og forlatt Gjensidige og gått over til Frende som samarbeidspartner innen forsikring.

Vil ikke styres av konsern

Det er ikke kun et økonomisk motiv som er hovedbegrunnelsen for Hynne og de andre i Lokalbank-samarbeidet for å forlate Eika.

– Vi kommer til å halvere kostnadene, men vi ønsker samtidig å få til en bedre IT–strategisk struktur og en god modell på eierskapet. Opprinnelig var Eika et banksamarbeid, som blant annet fokuserte på felles innkjøp av IT-produkter. Eika har imidlertid gått å være et banksamarbeid til å bli et konsern. Vi ønsker å få til et samarbeid helt uavhengig av et konsern. Et banksamarbeidet bør ikke være styrt av et konsern, sier Hynne.

Nye produkter i januar

Løsrivelsen vil formelt skje fra første januar 2022,

– Men i løpet av året faser vi inn enkelte produktområder. Blant annet vil salgspantfinansiering/billån og leasing fra Brage Finans bli tilgjengelig allerede i januar 2021, sier Hynne.

I tillegg til sparebankene i Aasen og Selbu, har Askim & Spydeberg Sparebank, Drangedal Sparebank, Nidaros Sparebank, Sparebank 68 grader NORD, Sparebanken DIN, Stadsbygd Sparebank, Tolga-Os Sparebank og Ørland Sparebank også blitt med i Lokalbank-alliansen.

Les forrige sak:
Fire nye smittetilfeller – flere må i karantene

Flere må i karantene og smittesporing pågår

Close