13 °C Stjørdal, NO
22/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 25

Vår mening: Beksvart dag i bygdas historie

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel onsdag 2. september 2020

Tunge tider Jan Oscar Juliussen er en av nærmere 60 ansatte som mister jobben når Lian Trevarefabrikk legger ned fabrikken i Meråker. - Jeg holder til i en bygd som er på topp i fylket i arbeidsledighet. Dette er den verste plassen og tiden å bli arbeidsledig på, sier Juliussen. Nå frykter 32-åringen at han ikke klarer å beholde huset han kjøpte for to år siden. (Foto: Frank Skaufel) Tunge tider Jan Oscar Juliussen er en av nærmere 60 ansatte som mister jobben når Lian Trevarefabrikk legger ned fabrikken i Meråker. – Jeg holder til i en bygd som er på topp i fylket i arbeidsledighet. Dette er den verste plassen og tiden å bli arbeidsledig på, sier Juliussen. Nå frykter 32-åringen at han ikke klarer å beholde huset han kjøpte for to år siden. (Foto: Frank Skaufel)

1. juni 2006 var en mørk dag for Meråker. Da ble den største ovnen ved smelteverket i Kopperå slukket for godt. 31. desember 2020 vil bli en ny svart dag for industribygda. Da låses dørene ved Lian Trevarefabrikk i Gudå. Den stolte industribygda mister nok en hjørnestein.

Om lag 60 mennesker mister jobben sin som en konsekvens av nedleggelsen av dør- og vindusfabrikken. 60 arbeidsplasser i ei bygd med drøyt 2400 innbyggere er ikke bare alvorlig, – det er meget, meget dramatisk. Målt i forhold til innbyggertall ville dette tilsvart at 600 stjørdalinger skulle mistet jobben sin.

LES OGSÅ: Lian legger ned fabrikken i Meråker

Meråker har alltid vært ei industribygd. Innbyggerne har i stor grad vært industriarbeidere. Fagfolk innenfor sitt felt, som har kjempet mot globale markedskrefter som har kommet nærmere og nærmere bygda. Takket være fagfolkene, innsatsviljen og ærgjerrigheten har de holdt stand. Det gjelder både det som nå heter Lian Trevarefabrikk, men det gjaldt også i høyeste grad smelteverket i Kopperå. Den innsatsviljen og ærgjerrigheten må nå brukes for alt det er verdt til en felles innsats for de mange som blir stående uten arbeid. For jobb-alternativene i Meråker er få. De aller, aller fleste av de 60 vil kikke ut av kommunen, både til Stjørdal og Trondheim og lenger, i et forsøk på å skaffe seg ny jobb. Det vil bety at enda flere familier velger å flytte fra bygda, – ei bygd som både har negativ befolkningsutvikling og en temmelig høy gjennomsnittsalder allerede.

Ordfører Kjersti Kjenes lover at de vil gjøre alt som står i deres makt for å ta vare på arbeidstakerne som nå rammes, og for å skape nye arbeidsplasser. Hydrogenfabrikk og fengsel har vært de mest omsnakkede mulighetene de seneste årene. Ingen av de etableringene ligger rett rundt hjørnet, om de noen gang dukker opp rundt hjørnet i det hele tatt. Det vil ta år før eventuelle etableringer med et betydelig antall arbeidsplasser kan være oppe og gå. Om de i det hele tatt kommer.

LES OGSÅ: – Da jeg kjøpte huset for to år siden hadde jeg troen. Det kan jeg angre på i dag

Inntil videre, og kanskje i all framtid, vil det aller viktigste være å videreutvikle det som allerede eksisterer i bygda. Man skal alltid kjempe for store etableringer, men det er bestandig «enklere» å skape én ny arbeidsplass i en eksisterende virksomhet enn å skape én helt ny arbeidsplass. Industribygda Meråker står nå igjen med imponerende Meråker Kjøtt og tilsvarende imponerende Verform. Her finnes sanitetsforeningens kurbad, agurkprodusenten Meråker Grønt, entreprenører, bygdas store grunneier, et betydelig antall håndverkere og et betydelig antall andre mindre aktører. I tillegg til andre handels- og servicenæringer, og selvsagt offentlig virksomhet.

Les også: – Jeg hadde forventet mye større aktivitet fra kommunens side 

Det er ikke uten grunn at nytilsatt kommunedirektør Arne Ketil Auran som regel i en av de første setningene nevner ordet næringsutvikling. Han snakker om sentrumsutvikling og turisme. De naturgitte forutsetningene til Meråker har historisk gitt dem et fortrinn i industrien, med god tilgang på kraft, og jernbane og europavei gjennom bygda. I årene som kommer er det muligens naturen i seg selv som er bygdas største naturgitte forutsetning. Fjellene, naturen, elva, snø og ski, den friske lufta. Det er ikke bare å knipse i fingrene og erstatte 60 arbeidsplasser. Det er bortimot en umulig oppgave. Det eneste som er mulig er å gjøre absolutt alt som kan gjøres for å sørge for å skaffe flest mulig meråkerbygger jobb i heimbygda.

Les forrige sak:
Ble anmeldt for brudd på karanteneplikten. Politiet svarte med å henlegge saken

Kommuneoverlegen i Stjørdal nådde ikke frem

Close