13 °C Stjørdal, NO
22/06/2021

Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 25

Vår mening: Det gjelder å holde ut

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel 4. november 2020

KRAFTTAK: Marius Børseth ved Hell treningsstudio håper i det lengste at de kan holde åpent på tross av den økte smitten i samfunnet. KRAFTTAK: Marius Børseth ved Hell treningsstudio håper i det lengste at de kan holde åpent på tross av den økte smitten i samfunnet.

Seks smittetilfeller i Stjørdal i løpet av tre dager sist helg, 38 nye tilfeller i Trondheim de samme dagene og også andre kommuner i vår nærhet opplever nå en økende smittetendens. I løpet av den siste uken ble det registrert 84 nye tilfeller i Trøndelag.

Det er fortsatt for tidlig å snakke om at vi i Norge er inne i den andre bølgen med koronaviruset, men vi nærmer oss. Rundt om i Europa stenges byer og regioner ned, andre steder innføres det unntakstilstand om nettene slik at utelivet begrenses til kveldstid og det innføres svært strenge krav til omgang med andre.

Les også: – Blir det en ny nedstengning må vi gå rett til banken

Langt strengere krav enn det vi i Norge har vært vant med. I Spania får du 300 euro (over 3000 kroner) i bot hvis du går på butikken uten munnbind, og det står vakter som følger med på at avstandsreglene overholdes inne i butikkene.

Her hjemme kan vi fortsatt feste offentlig til langt på natt, og det er kun tøffeste av oss som tør å si i fra om noen er for nærme i butikkene.

Les også: Nå strammes det kraftig inn

I Værnesregionen har vi de siste månedene nærmest kunne oppført oss som vi ellers ville gjort uten virusspøkelset hengende over oss, og uten at det blir sanksjonert. Vi har blitt sløvere og meteren har ikke alltid vært en meter, og utover høsten har vi gitt noen flere klemmer enn det vi ga i slutten av mars og april. Stort sett går det bra, men ikke alltid.

For pandemien er langt fra over. I Trondheim gjennomførte kommuneledelsen krisemøte tirsdag morgen, i Stjørdal holdt de sitt søndag kveld. Beskjeden er tydelig: Følg smittevernrådene, begrens sosial omgang, overhold enmetersregelen, innfør økt bruk av hjemmekontor og utsett besøk til bosenter og sykehjem.

Les også: Én smittet ved barnehage. Nå sitter alle ansatte og barn i karantene

Det kommuneledelsene egentlig sier er at vi må skjerpe oss. Skal vi makte å slå viruset tilbake og skal vi unngå dødelighetstallene som mange andre nasjoner har opplevd, må vi gå i oss selv og være varsomme enda noen måneder til det foreligger en vaksine som gjør oss immune.

Sammen skal vi greie det, men da må vi også slutte å importere smitte. Vi vet at mange smitteutbrudd kan spores tilbake til reisende. Rundt 40 prosent av dem som ankommer Værnes velger ikke å teste seg, skriver Adresseavisen.

Nå er det på tide at myndighetene innfører et påbud om at alle som kommer fra utlandet og lander på Værnes og andre norske flyplasser må testes før de settes i karantene.

Les forrige sak:
Sender ut farevarsel om oransje nivå – det kan bli «atmosfærisk elv»

- Vær obs på oversvømmelser

Close