1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Vår mening: Et annerledes lokalsamfunn

Stjørdals-Nytts lederartikkel torsdag 16. april

Koronapåsken har gitt oss nye erfaringer og nye måter å bry seg om hverandre på. Norsk Folkehjelp (øverst) og musikerne Ola Lauvås og John Oddstein Aune er noen av de som har «samlet» lokalsamfunnet litt ekstra i det siste.

Har det vært lange påskedager? Jo, for mange har det nok det. Særlig for mange som sitter ensom eller tosom rundt omkring i byen og bygdene våre. Bare så det er sagt med en gang: All ære til Norsk Folkehjelp som ringte på 400 «ensomme» dører og ga bort en påskegave. Flott gjort.

Påska er for mange en lang og stille høytid, og årets situasjon gjorde det ikke enklere. Men nå er det hverdag igjen. En annerledes hverdag, og merkelig nok på mange måter en varmere hverdag. Det føles som vi jevnt over er litt snillere og rausere med hverandre. Det selv om avstandene er betryggende store.

Påska ga oss utfordringer, men den ga oss også nye, annerledes og varmere opplevelser. I hvert vårt hjem, og for mange i en uvant liten storfamilie i denne høytiden, fikk vi nye øyeblikk og hendelser å ta vare på. Brettspill, lange ski- og fotturer sammen med familiemedlemmer, trimpoengjakt i hele Værnesregionen, ekstra god tid til prat men også ekstra god tid til stillhet. Mange av oss har rundet Netflix, vi har blitt servert lassevis av koronanyheter og vi har tømt både ett og to påskeegg.

Men oppi alt det vonde, vanskelige og utrygge har vi fått mange nye «venner». Vi har sett gudstjenester blant annet fra Værnes kirke, fra Selbu kirke og fra Stjørdal kirke direkte på pc´en eller mobilen, og vi har fått se mange lokale artister bjuda på og vise sin kvalitet direkte hjem i stua vår. Nesten hver kveld har vi latt oss imponere og overraske av de mange dyktige artistene og entertainerne vi har i Værnesregionen. Alt mens vi har krøllet oss i sofaen, gitt blaffen i konsertantrekket og hatt påskegodtet innenfor en armlengdes avstand. Sammen med familie i og utenfor huset, med naboer og venner har vi fått den herlige lokale kulturen levert i stua.

Mange savner møteplassene, men koronapandemien har merkelig nok gitt oss mange nye. Fotballfolket venter lengselsfullt etter sesongstart, og selv om det er en fattig trøst, er det uansett en trøst at vi får litt lokal fotballprat via Blink-TV.

Konserter, vennequiz, lokale TV-sendinger, Facetime og andre sosiale kanaler. Alt har vi fått i solide doser både før og i påska. Pandemien endrer deg og meg, den endrer samfunnet og den utfordrer oss alle. Derfor er det så trygt og godt å få lokale fjes og stemmer inn i stua. Det gir oss en solid dose av nærhet og trygghet på sin måte. Det forteller oss mye om samhold i lokalsamfunnene. Dette er også en del av den dugnaden vi alle er en viktig del av.

Når alt det vonde, vanskelige og utrygge er over håper vi inderlig at vi kan holde fast i noe av det gode de siste ukene har gitt oss. Vi skal fortsette å støtte våre lokale kulturpersonligheter, vi skal fortsette å handle lokalt, vi skal fortsette å bry oss om hverandre og ikke minst skal vi fortsette å Facetime og ringe. Det er faktisk lov å håpe, og vi tror, at det grusomme koronaviruset har bidratt til å gjøre lokalsamfunnet vårt enda litt bedre i framtiden. Vi håper også at vi i framtiden kan få sendt gudstjenesten fra Stjørdal kirke hjem til oss, at lokale artister som Torkel Sørensen, Ola Gresseth, Ola Lauvås, John Oddstein Aune, Hans Kristian Ven Røstad og mange andre fortsatt har lyst til å spille for akkurat deg og meg direkte hjem til oss.

Les forrige sak:
– Vi er veldig glade for at vi får lov til å spille

Det blir korpsmusikk på 17. mai

Close