-4 °C Stjørdal, NO
27/01/2021

Vår mening: Etter krisen trenger vi en ny «dugnad»

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel 25. mars 2020

Dagens situasjon er langt unna denne, – men ved å bruke lokalt næringsliv kan alle være med på «dugnaden» som venter når koronakrisen en gang er over. (Arkivfoto)

Vi står midt oppi en dyp krise. Det er en global krise, en nasjonal krise og en lokal krise. Covid-19-viruset har rammet verden på en måte som ytterst få kunne ane det enorme omfanget av. Vi står midt oppi en ekstremt viktig verdensdugnad, der vi paradoksalt nok skal holde oss unna hverandre for å hjelpe hverandre.

Dugnad handler om å gjøre ting sammen. Nå gjør vi en dugnad der vi holder avstand og der vi, som ikke har en samfunnskritisk rolle, strengt tatt skal gjøre minst mulig. Det gir masse tid for ettertanke og tid for å planlegge og klargjøre det som skal komme.

Selv om ledelsen i Stjørdal har mer enn nok annet å gjøre har de klart å tenke flere tanker samtidig. Jobben med å begrense smitte og sykdom er selvsagt den desidert viktigste jobben. Men, og det er heldigvis en aldri så liten trøst, – det kommer en tid etter koronaviruset også. Da har vi nok en «dugnadsjobb» foran oss, nemlig å få fart på samfunnet og næringslivet igjen.

Ordfører Ivar Vigdenes startet uka med å kalle inn media til en digital pressekonferanse der han la hele kommunens budsjetterte overskudd, 35 millioner kroner, i potten for å få fart på det lokale næringslivet. I tillegg kom han med en soleklar oppfordring om at byggingen av nye E6 må komme i gang så raskt som overhodet mulig. Alt med tanke på å sørge for at flest mulig hender og hoder er i drift så mye som mulig under viruskrisen, og så raskt som mulig etter viruskrisen. Det er viktige og riktige tanker og handlinger.

Store deler av regionens, og landets, næringsliv ligger med brukket økonomisk rygg. Hoteller, forretninger og kafeer har måttet stenge, alt av idrett- og kulturarrangement er avlyst, industri er helt eller delvis nedstengt og primærnæringene sliter med å få sine produkter ned i jorda, og vil trolig også slite med å få nok arbeidskraft til å få dem opp. Strengt tatt er det vel bare dagligvarebutikker og apotek som holder en viss stand omsetningsmessig.

Alt til sin tid, og først skal alt fokus rettes mot det fryktelige viruset. Men; når den tid kommer kan vi godt belage oss på en ny «dugnad». De enorme ringvirkningene som Covid-19-viruset har gitt har ført til at mange har fått god tid til å tenke, og vi er mange som frykter for tiden etter korona. Den midlertidige arbeidsledigheten har blitt rekordstor, og mye tyder på at arbeidsledigheten i etterkant av denne perioden vil være betydelig større enn den var før virusutbruddet. Ja, vi skal hjelpe på globalt nivå, men det du kan bidra med lokalt er å bruke det lokale næringslivet når du skal kjøpe varer og tjenester, og når du skal ha gode og spennende opplevelser. Det er den mest effektive måten å få næringslivet og lokalsamfunnet i gang igjen.

Når den tid kommer!

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Må møte i retten etter Facebook-kommentar

Selbygg brukte tastaturet for å vise sin misnøye med stengt snøscooterløype

Close