12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Vår mening: Foreldre må ta sitt ansvar

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel 23. juni 2021

Under pågripelsen av ungdommer i Kimen kulturhus ble en av politibetjentene truet. Arkivfoto: Anders Berg Under pågripelsen av ungdommer i Kimen kulturhus ble en av politibetjentene truet. Arkivfoto: Anders Berg

Ingen ønsker å føle usikkerhet når vi skal på kino, på biblioteket eller kose oss i parken utenfor Kimen. De siste ukene har en ungdomsgjeng regelrett herjet i og rundt kulturhuset i Stjørdal sentrum.

Nylig ble en ansatt i Kimen sparket ned av ungdommer etter at vedkommende hadde bedt dem om å forsvinne på grunn av de opptrådte ufint og utagerende mot besøkende og ansatte. Den fornærmede kom heldigvis uskadd fra hendelsen, men alle vet at spark og slag mot kroppen kan få et annet utfall.

Les også: Tre ungdommer angrep Kimen-ansatt

Flere andre ganger har ungdommer skapt uhygge for besøkende ved kulturhuset. Søndag ble en jente plaget av en jentegjeng. Etterpå hadde gjengen og en gutt fulgt etter henne hjem. Jenta er 12 år gammel, og opplevde hendelsen som svært ubehagelig.

Mandag kveld oppholdt en gruppe unge gutter seg utenfor Kimen, og laget kvalm. Da politiet kom løp de i alle retninger, men politiet vet hvem de er og lover å holde følge med dem utover sommeren.

Les også: Mindreårig trakassert og utsatt for krenkende ytringer: – Ubehagelig opplevelse

Det er ikke bare politiet som burde kjenne sin besøkelsestid. For all del, vi skal være glade for at politiet vil bruke ressurser for å få tatt hånd om unge bråkmakere og plageånder som skaper ubehagelige situasjoner og opptrer truende, men det er foreldrene som har hovedansvaret.

Fra politihold får vi vite at dette skal dreie seg om en liten gruppe ungdommer, som de har tett oppfølging på. Målet med oppfølgingen er å få til en varig adferdsendring, som er en krevende og komplisert prosess. Mange av ungdommene som dette dreier seg om er så unge at de ikke er strafferettslige ansvarlige, og de kommer dermed inn under barnevernets omsorg hvis foreldrene ikke våkner og er sitt ansvar bevisst.

Les også: Tre utestengte bråkmakere fra Kimen stakk da politiet kom

Hva skal foreldrene gjøre hvis de opplever å miste kontrollen? Første steg er at de må akseptere at deres barn ikke alltid er snille, og la den erkjennelsen synke merkbart inn. Deretter må de unge få oppmerksomhet og oppfølging av dem som elsker dem aller mest. Tenårene er en helt avgjørende fase hvor barnet løsriver seg, skal utforske verden og skape sin egen identitet. Derfor gjelder det å være tilstede, og gjøre sitt ytterste for prosessen skjer i et positivt spor.

Les også: Oppfordrer foreldre til å følge opp ungdommer: – Alle skal føle seg trygge i Kimen

– Sure og avvisende tenåringer har like stort behov for fysisk omsorg som yngre barn. I tillegg styrker det båndet mellom foreldre og barn, sier Ingvild Stjernen Tisløv, psykologspesialist og fagkonsulent MST, Bufdir, til klikk.no

Grensesetting er et annet tema. Barn og unge liker, selv om de ikke alltid sier det, at det settes grenser for hva som er akseptabelt. Her har nok mange voksne sviktet.

Hjelper ikke omsorg, kjærlighet, tilstedeværelse og grensesetting, må foreldre søke hjelp – helst så fort som mulig.

Hvis ikke kan det være for sent.

Les forrige sak:
Jentene på håndballaget kunne både glede seg over nye drakter og et gavekort. Fra v. Hedda Bjørgum, Sire Sagen, Iris Kristoffersen, Tonje Klausen Moen og butikksjef Jan Magnar Beitland. Foto: Privat
Fikk nye drakter sponset av nærbutikken: – Veldig stas

I forrige uke fikk klubben en hyggelig telefon

Close