-3 °C Stjørdal, NO
27/01/2021

Vår mening: God, uvanlig, påske

Stjørdals-Nytts lederartikkel onsdag 1. april 2020

(Foto: Tone Bergquist)

Påska i år blir annerledes for alle. Høytiden som markerer avslutningen på den mørke årstiden og sier hei og velkommen til lange, lyse dager. Vanligvis gir påska oss velfortjente fridager, mye ekstra tid sammen med nære og kjære, og deilig vårfølelse.

I år blir alt annerledes. Påska er kirkens aller viktigste høytid og mest høytidelige høytid. I år er kirkene stengt og det blir påske uten gudstjenester. Alle som ønsker å høre påskebudskapet må få det gjennom nye og andre kanaler. Det blir ingen folkerike samlinger i våre mektige kirker og kapeller, eller i andre omgivelser hvor prestene de siste årene har valgt å ta kirkens budskap med seg.
Påska er en høytid der storfamilien samles. Enten det er i snødungene på fjellet i Stugudal eller Meråker, eller rundt grillen i fjæresteinene på Skatval eller Frosta, så pleier vi å være mange sammen. Ung og gammel. Besteforeldre, barn og barnebarn nyter at vi alle har litt ekstra godt med tid. Slik blir det ikke i år. Paradoksalt nok blir de som sitter mye i ensomhet eller tosomhet enda mer alene. Derfor kjære deg; ring de du tror setter stor pris på en god prat. Send ei ekstra tekstmelding, eller ta noen minutter på Facetime med bestemor eller oldefar. I forrige uke skrev vi i Stjørdals-Nytt om den jobben som kirkens ansatte gjør for tiden med å ta kontakt med de som synes det gjør godt med en ekstra telefon. Ære være dem for det, og forhåpentligvis følger du opp den tråden.

Hytteforbudet har fått masse oppmerksomhet. En liten runde til våre hyttekommuner i Værnesregionen viser at det slett ikke har vært mye syt og mas for å få bruke hyttene i påska. Tvert imot; alle forstår alvoret og forstår at det ikke vil være gunstig å både doble, tredoble og firedoble innbyggertallet i de små kommunene med mest sårbart helsevesen.

På den måten vil forhåpentligvis helsevesenet både i Tydal, Selbu, på Frosta og i Meråker ha muligheten til å betjene sine på best mulig måte. Dette er særdeles viktig, selv om alle disse kommunene gjerne skulle hatt sine faste påskegjester på besøk. Nedsiden for de små er at det vil sitte igjen et næringsliv med store omsetningstap. I dagens avis kan du lese om butikken i Stugudal som mister en sjettedel av årets omsetning på grunn av at hyttene i bygda blir stående tomme i påska. Tilsvarende er situasjonen for alle butikker, overnattingssteder, spisesteder og andre aktører som har en stor andel av sin omsetning fra tilreisende. Det beste vi alle kan gjøre for disse, og alt annet lokalt næringsliv, er å bruke dem ekstra mye når vi sammen har bekjempet koronapandemien.

For kjære lesere; først skal vi bekjempe koronaepidemien så effektivt som mulig. Deretter skal vi ta i et ekstra tak for å begrense de andre konsekvensene epidemien skaper for lokalmiljøet. Det er viktig at vi alle værnesinger står sammen i begge disse dugnadene.

Til alle gode venner og lesere av Stjørdals-Nytt: Ta vare på hverandre – gjør det myndighetene sier du skal gjøre. God påske!

Les forrige sak:
Stjørdals-kvinne blir ny kirkeverge i Selbu

Bytter ut bedriftshelsetjeneste med kirkedrift

Close