-8 °C Stjørdal, NO
30/11/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-med dato

Vår mening: Handlekraft og lederskap

Stjørdals-Nytts lederartikkel 18. mars 2020

Ordførerne Ivar Vigdenes (t.v.) og Frode Revhaug i henholdsvis Stjørdal og Frosta får ros i denne lederartikkelen for lederskap og handlekraft. I likhet med regionens øvrige ordførere og ikke minst deres administrasjoner har de framstått som tydelige ledere i koronakrisen.

Den var ventet, men den kom likevel uventet og kraftigere enn vi fryktet. Noen var temmelig godt forberedt mens mange av oss ble tatt på senga. Men ingen var helt forberedt, – det kunne man ikke være. Koronaviruset ble en svært inngripende del av samfunnet vårt for snart to uker siden, har vært det siden og kommer til å være det i et ukjent antall uker og måneder. Det er dramatisk, svært dramatisk, og våre lokalsamfunn får virkelig prøve seg.

Verst har det gått utover Frosta med sine 2627 innbyggere og et helsevesen og et kommunalt apparat dimensjonert ut fra det. Nå sto de plutselig midt i en ubeskrivelig stor utfordring, – en utfordring som kunne virke umulig å stå imot, men som de 2627 innbyggerne i samfunnet måtte løse sammen.

Heldigvis for Frosta har de en ledelse, både folkevalgt og administrativt, som er i stand til å utføre nettopp det; ledelse. Kommuneoverlege Arne Bye og ordfører Frode Revhaug har stått i koronastormen, bokstavelig talt. Med sindighet, ærlighet, nøkternhet og store porsjoner klokskap har de stått der 24 timer i døgnet. Måten de har opptrådt på har virket betryggende på alle. Ikke har de kontroll og full oversikt, men de har vært dønn ærlige. Bye og Revhaug, backet av alle sine gode medarbeidere, har samlet framstått som en beroligende faktor på alle; dette skal Frosta og frostingene komme seg gjennom, sammen.

Så «smalt» det i Stjørdal. Ukontrollert, usikkert og umulig å ane omfang og konsekvenser av. Framtiden vil aldri gi svar på om det var avgjørende å innføre de omfattende tiltakene som det var å stenge skoler og barnehager onsdag ettermiddag i forrige uke. Fakta var at Stjørdal på mange måter gikk ett skritt foran resten av landet. Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen har i den trasige tiden framstått som modig, troverdig og framsynt i all sin dialog og informasjon. Vonen har vært tydelig på nødvendigheten av de svært så dramatiske tiltakene. Det samme har også ordfører Ivar Vigdenes. Det har vært umulig å ikke forstå alvoret og innholdet i det som Vonen og Vigdenes har besluttet og orientert om. I en så kritisk situasjon er det ytterst nødvendig. Kombinasjonen av handlekraft i beslutningsfasen og tydelighet i kommunikasjonsfasen har ført til trygg utrygghet. Kommunens ledelse og administrasjon, personifisert ved kommuneoverlegen, ordføreren og kommunedirektøren, har utstrålt det vi alle trenger i en utrygg tid, nemlig stødige og tydelige ledere. Det er ikke enkelt å fatte de dramatiske beslutningene som ble tatt og det er ikke enkelt å overbevise en såpass stor gruppe mennesker om at nå skal vi stå og gå sammen i dette ukjente og skumle terrenget.

Koronasituasjonen er ytterst dramatisk. Oppi det hele er vi tross alt heldige; vi bor i et land som har midler og muligheter til å hjelpe oss gjennom krisen. Og ikke minst bor vi i Værnesregionen der vi har faglig sterke, tøffe og tydelige ledere. Det gir tross alt trygghet i en utrygg tid.

Les forrige sak:
Skal diskutere rådmannens stilling

Meråker kaller inn til ekstraordinært kommunestyremøte mandag

Close