17 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Vår mening: Julemiddag på teams

Stjørdals-Nytt sin lederartikkel 11. november 2020

Frivilligsentralen i Stjørdal og Siri Bones er lei seg for at de ikke kan arrangere julefeiring i Fosslia fjellhall i år. Frivilligsentralen i Stjørdal og Siri Bones er lei seg for at de ikke kan arrangere julefeiring i Fosslia fjellhall i år.

Koronapandemien har fått de mest uventede utslag. Sist påske fikk vi ikke engang reise på hytta, unntatt de som hadde hytte i egen bostedskommune.

Konfirmasjonene ble utsatt, og ble senere arrangert i langt mindre skala enn det som normalt er ønskelig.

17. mai ble langt fra den festdagen for barn og unge som de vanligvis feirer, og sommerferieplanene ble for de aller fleste endret. Vi kunne ikke en gang reise til Östersund for å bade i svømmeanlegget der.

Les også: – Vi er veldig lei oss

Om noen uker samles familien til juleselskaper. Spørsmålet er hvor mange som kommer til å sitte sammen rundt bordet for å nyte ribbe, lutefisk eller pinnekjøtt?

Julen er en høytid for familiesammenkomster og tradisjoner. Det å samles rundt et godt måltid julemat er viktig, og forventingene vokser i takt med sølvguttenes stadig lysere toner. Blir ribbesvoren sprø? Lykkes bestefar i år like godt med maltølet? Og har mor og far rukket å pusse sølvtøyet?

Les også: Her kan du følge smittestatus i Værnesregionen

Rundt julemiddagene fortelles gjerne de samme gamle, gode røverhistoriene år etter år, og pappa, onkel eller bestefar kler seg noe motvillig ut som nisse mens forventningsfulle barn gleder seg umåtelig til at presangene deles ut.

Vi vet at mange smittede mennesker ikke opplever å få koronasymptomer i særlig grad, mens noen andre blir dødssyke. Pandemien setter sine begrensninger. Det at ellers symptomfrie folk i alle aldre skal feire jul sammen med mennesker i risikogrupper ved store familiesammenkomster, er ikke noe helsemyndighetene i utgangspunktet anbefaler.

Det finnes eksempler i Norge fra i høst hvor det etter familiebegivenheter som bryllup har vært gjester som har dødd på grunn av covid-19-smitte.

Med den siste tidens oppblomstring er det grunn til å være bekymret for hvordan årets julefeiring blir, og undertegnede har fra flere fått høre om usikkerhet i planleggingsarbeidet foran høytiden.

Samtidig er det viktig å huske på at de strenge tiltakene som myndighetene har innført, gir oss god grunn til å håpe og tro at smitterisikoen er langt lavere når kirkeklokkene ringer julen inn klokken 1700 24. desember.

Det er likevel langt fra sikkert, og derfor kan det være greit å starte planleggingen av ulike scenarioer.

Ingen ønsker å feire familiejulen på teams eller skype, og forhåpentligvis slipper vi det. Samtidig er det ikke sikkert det er lurt å samle 15-20 mennesker inne i samme stue.

Frivilligsentralen måtte ta det tunge valget å avlyse Jul for alle i Fosslia fjellhall. 250-300 mennesker, blant dem mange både ensomme og sårbare som gjerne vil feire julekvelden sammen med andre, står nå uten et tilbud julaften. Frivilligsentralen sier de skal forsøke å få laget et alternativ, men den pågående pandemien  kan stikke kjepper i hjulene. Vi håper at de lykkes.

Julen i år blir annerledes. Det er det allerede nå god grunn til å ta høyde for.

Les forrige sak:
Egil Rønnekleiv og Meråker kommune spanderer egenandelen til alle fra kommunen. (Arkivfoto)
Betaler kursavgiften til gründer-spirer

Ønsker å få fart på næringsetableringer i bygda

Close