1 °C Stjørdal, NO
27/11/2020

Vår mening: Mulighetenes sommer

Stjørdals-Nytts lederartikkel 27. mai 2020

I forrige utgave skrev vi om lokale turistbedrifter som har fått hjelp fra DNB. De to næringsrepresentantene som da ble intervjuet oppfordret alle om å ta med seg slekt og venner, og vise fram Stjørdals-regionen til både kortreiste og langreiste norske kvinner og menn på feriebesøk.

Reiselivsbransjen er knallhardt rammet av koronapandemien. Deres livsgrunnlag er kraftig redusert. Først på grunn av stengte virksomheter, dernest på grunn av klare innreiserestriksjoner. Reiselivs- og opplevelsesbedriftene kjenner det kraftig på lønnsomheten. Alt av flyplassrelatert virksomhet og hoteller som baserer seg på både turisme, opplevelser og konferanser er nede for telling.

I tillegg kommer de manglende ringvirkningene for alle som nyter godt av gjestene disse trekker til seg. De som de nærmeste dagene får kjenne dette vondt på kroppen og kontoen er alle som har inntekter fra laksefisket fra Stjørdalselva. Ikke bare de som selger fiskekort, guiding og leier ut campinghytter, men også de som selger melk og brød og klær og sko til de som kommer til dalføret. Konsekvensene er dramatiske. Den økonomiske realiteten i årets sesong blir tøff. Samtidig ser vi at mange tenker seg om en ekstra gang, og setter i gang kreative, alternative muligheter til å tjene inn noe av det tapte. Eksempelvis Sona Camping som forteller at de vil gi bort gratis laksefiske til alle som leier hytte ved campingen. Det handler om å få koronasårene til å gro litt.

Ikke på mange tiår har så mange nordmenn planlagt å bruke sommerferien, og dermed også feriepengene, sine i Norge. Kanskje litt mer påholdne i pengebruken på grunn av den økonomiske situasjonen vi står midt oppi, men likevel skal det brukes mange kroner til overnatting, reiser og opplevelser i norske byer og bygder denne sommeren. Disse kronene blir det en kamp om, og det handler for alle virksomhetene å få tak i flest mulig av dem.

Vi må by på, vi må tilby og vi må invitere og være synlig. På E6 gjennom Malvik og Stjørdal, og på fylkesveg 705 gjennom Selbu og Tydal kommer det til å bli valfarting av turister fra slutten av juni og i mange uker framover. Har vi nok fristende å by på til å få stanset disse i noen timer, og gjerne ei natt? Vi kan forvente oss en sommer med veier fylt opp av flere bobiler og campingvogner enn noensinne. Får vi stanset noen av disse hos oss kan både reiselivs- og opplevelsesbedrifter, og alle bedrifter som nyter godt av disse, plusse noen kroner på kontoen. Da må vi være kreative, vi må markedsføre det vi har å by på, og ikke minst må det være tilrettelagt for opphold i regionen. Malvik har et par flotte campingplasser, men i Stjørdal er dette en mangelvare. Det finnes ikke mange fristende, og tilrettelagte, steder å parkere bobilen eller campingvognen for å tilbringe ett døgn eller to i nærheten av Stjørdal sentrum. Her er det store muligheter for utvikling.

Samtidig kommer det til å være mange fulle hytter og fritidsboliger i alle Værnesregion-kommunene denne sommeren. Også temmelig typiske vinterhytter vil få mange sommerlige gjester. De små lokalsamfunnene og deres virksomheter vil iallfall nyte godt av det. Da må de i tillegg vite å utnytte alle muligheter som oppstår som følge av det. Det handler om å gripe mulighetene selv om situasjonen er trasig.

Les forrige sak:
Se i opptak: «Barnestreamen»-jentene får en utfordring

Se en helt ny episode her på s-n.no og på Stjørdals-Nytt sin Facebook-side

Close