16 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

Vår mening: Vi har ikke råd til å miste flere

Det dør langt flere på grunn av selvmord enn det dør mennesker i trafikken

Jannicke Sætran Gylland mistet sin far til selvmord. Hun mener det er viktig med åpenhet omkring psykiske lidelser. Jannicke Sætran Gylland mistet sin far til selvmord. Hun mener det er viktig med åpenhet omkring psykiske lidelser.

Det dør langt flere på grunn av selvmord enn det dør mennesker i trafikken.

Stjørdals-Nytts lederartikkel 14. april 2021.

I årevis har myndighetene kjørt store informasjonskampanjer og spyttet inn milliarder av kroner med mål om å nå en nullvisjon på våre veier. Det har hjulpet. I 2020 døde kun 95 mennesker i trafikken.

I 2018 døde 673 mennesker på grunn av selvmord. Det er det høyeste antall selvmord siden 2001, og betyr at nesten to personer valgte å avslutte livet sitt hver eneste dag året igjennom. Året etter var heller ikke mye bedre. Da stoppet telleren på 650 tapte menneskeliv på grunn av selvmord. Noen av dem som figurer i statistikkene, kommer fra vårt nedslagsfelt.

I tillegg til dem som tar livet sitt, blir langt flere innlagt for selvmordsforsøk og enda flere skader seg selv med vilje uten å komme i kontakt med helsevesenet.

– Selvmordstallet omfatter ganske mange mennesker i et lite land som Norge. Det er en stor dødsårsak, og vi må huske på at det er svært mange som blir sterkt berørt av disse selvmordene, sier psykiatriprofessor Lars Mehlum til NTB.

To tredjedeler av dem som velger å ta sitt liv, er menn, og gjennomsnittsalderen er 47 år, skriver Folkehelseinstituttet i en rapport. De anslår at mellom 5000 og 6000 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert eneste år.

Én av dem er Jannicke Sætran Gylland fra Kopperå. Hun mistet sin far første desember etter at han valgte å ta sitt liv i Stjørdalselva.

Hun har vært gjennom noen tøffe måneder, har kjent på følelser som skyld, utilstrekkelighet, sinne og ikke minst satt hun igjen med hundrevis av spørsmål om hvorfor pappa valgte å avslutte livet, men Gylland har også greid å dyrke de gode minnene etter faren. Samboerskapet ble satt på en alvorlig prøve, men hun og mannen Ragnar Lorvik Hanssen har jobbet seg gradvis gjennom både opp- og nedturer i de 4,5 månedene som har gått siden tragedien.

Alt dette forteller Gylland om i en større artikkel i denne ukes avis. Her skiller hun seg ut fra mange andre som har opplevd selvmord i familien. For mange er det å snakke om selvmord tabubelagt, men da Ari Behn i julen 2019 tok selvmord valgte familien å snakke åpent ut om sorgen. At både Behns familie og kongefamilien var så åpne, har hjulpet mange.

Det er også årsaken til at Gylland velger å stå frem i dagens avis. At hun blottlegger sine følelser for mange tusen lesere er tøft og modig, og hun fortjener all mulig ære for det. Så får vi inderlig håpe at hennes stemme bidrar til at noen som vurderer å ta selvmord, ombestemmer seg.

Vi har nemlig ikke råd til å miste noen flere av dere.

Er det noen som sliter med tunge og negative tanker, finnes det hjelp å få på Mental Helses hjelpetelefon 116 123.

Les forrige sak:
Ti ble stoppet, én ble anmeldt og en fikk ikke fortsette

Et foretak blir også anmeldt

Close