2 °C Stjordal, NO
16/02/2020

Varme gaver fra strikkedame med varmt hjerte

Hilde (71) har blitt alle Meråker-kinesernes mormor

GAVE SOM VARMET: Hilde Hjelde (midt i bildet) har blitt hele Kina-teamets mormor. Svært så takknemlige kinesiske OL-håp ble veldig glade for de varme luene som Hjelde og hennes samboer Kåre Kristoffersen overrakte dem som en gave på den kinesiske nyttårsaften. (Foto: Privat) GAVE SOM VARMET: Hilde Hjelde (midt i bildet) har blitt hele Kina-teamets mormor. Svært så takknemlige kinesiske OL-håp ble veldig glade for de varme luene som Hjelde og hennes samboer Kåre Kristoffersen overrakte dem som en gave på den kinesiske nyttårsaften. (Foto: Privat)
Hellsenteret140220Mobil

Hilde Hjelde (71) strikket lue til alle Meråker-kineserne. Nå har hun blitt alles mormor.

3. juledag sto Hilde Hjelde utenfor dørene til Husfliden da butikken åpnet. På handlelista sto garn til 37 luer «Made in Hell» til kinesiske OL-håp.

Hilde Hjelde (71) strikket votter og luer til sønnen Espen i julegave. Tilfeldighetene, eller strengt tatt utdannelsen og kompetansen, vil det sånn at Espen Løkholm er en av trenerne til de kinesiske idrettsutøverne som bor og trener i Meråker med mål om å bli kinesiske håp til de olympiske vinterlekene i Beijing i 2022.

Snekker’n Boligmesse

– Da Espen fikk gaven så kom det øyeblikkelig fra han: Enn de stakkars kineserne da? Dem skulle hatt luer dem også, mamma, gjenforteller Hilde Hjelde.

– Ja, de skulle vel det tenkte jeg. Så da var det bare å gå i gang, sier hun og flirer. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

STRIKKEMASKIN: Hilde Hjelde strikker og strikker og strikker. Etter 60 luer til hele Team China – Meråker er hun nå i gang med å lage tovede sokker. For de skal selvsagt ikke fryse på føttene.
STRIKKEMASKIN: Hilde Hjelde strikker og strikker og strikker. Etter 60 luer til hele Team China – Meråker er hun nå i gang med å lage tovede sokker. For de skal selvsagt ikke fryse på føttene.
Mønstre og luer

Så 3. juledag, første dag med åpne butikker etter julaften, tok hun turen fra Hell til Gågata. Da Husfliden åpnet var det rett til hyllene for å finne rødt og gult ullgarn. Hjemme hadde hun begynt å tegne mønstre. På alle skulle det stå «Team China – Meråker». I tillegg syntes hun at de burde få navnet sitt på luene, men kinesiske navn er ikke bestandig like enkle. Det betød spesialtegnede mønstre til hver eneste utøver.

– Det måtte være luer som var «kinesiske» så de ble røde med gul skrift. Da står de i stil med flagget, forteller superstrikkeren.

«Alle» måtte få

Den første uka i februar troppet Hilde Hjelde opp med pakker på Meråker videregående skole. Men der var det ikke 37, – det var 60.

– Jo, du forstår at det ballet på seg litt. De har jo med seg to kinesiske ledere, som fikk gul lue med rød skrift. Så er det noen flere i det kinesiske teamet, som ernæringsfysiolog og fysioterapeut og sånn. De fikk svart lue med gul skrift. Men så er det jo en del nordmenn som er trenerne deres også, som måtte få seg lue. De fikk svart lue med hvit skrift, forteller Hilde Hjelde.

Den årvåkne leser har nå regnet seg fram til at den menneskelige strikkemaskinen på Hell har strikket 60 luer på litt over en måned. Gjennomsnittsfarten har vært på nesten to i døgnet. Når hun regner bortimot tolv timers arbeid med ei lue forstår alle at det har vært strikking, strikking og strikking, – nesten dag og natt.

– Minst ei lue pr. dag. Vekkerklokka sto på, for jeg måtte jo komme meg opp å strikke. Så er det supert at vi bor nære Hellgrillen som sørget for middag en god del av strikkedagene, sier hun og flirer.

Men litt hjelp fikk hun.

– «Nabokjærringa» hjalp meg. Hun heter Inger Iversen og er egentlig fra Meråker. Hun ble en viktig medhjelper, sier Hjelde.

«Molmol» til hele gjengen

Da den store overrekkelsesdagen kom, på den kinesiske nyttårsaften, hadde superstrikkeren pakket inn alle i rødt innpakningspapir og skrevet «Godt nytt år – fra mormor».
– Så nå går jeg bare under navnet molmol, smiler Hilde Hjelde. Hun forteller om svært så takknemlige unge kinesere.
– Jeg synes jo litt synd på dem. De er på en helt fremmed plass, det er kaldt og veldig langt hjemmefra. Da må de iallfall ikke fryse på ørene.

Invitert til Kina

Lueprosjektet har vakt oppsikt, – ikke bare i Meråker, men også i Kina. Ryktene, som bekreftes av Hilde Hjelde og hennes nærmeste, går nemlig om at en av idrettstyrets øverste ledere i Kina, Doctor Liu, har fått med seg luegaven.

– Jeg har strikket ei lue til ham også, som skal overleveres av treneren når de kommer hjem til Kina, sier Hjelde. Men ikke bare det:

– Jeg er invitert til Kina for å bo på hans sommerpalass og få en personlig guidet tur på den kinesiske muren, sier molmol Hjelde.

Varme sokker på gang

Og den som tror hun er lei alt som heter ull, garn og strikking må bare tro om igjen. Nå er neste prosjekt på gang.

– De må jo ikke fryse på føttene så de skal få seg tovede sokker. Det var så utrolig artig å gi dem noe, – de var veldig ydmyke og takknemlige. Så er det trivelig at de har sånn respekt for eldre mennesker.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Veien over fjellet er åpen igjen

Nå kan du kjøre mellom Stugudal og Brekken igjen

Close