10 °C Stjørdal, NO
25/05/2019

Velkommen Ola

Nyvalgt 1. nestleder, olje- og energiminister Ola Borten Moe rettet blikket framover på avslutningsdagen sammen med en meget tilfreds samferdselsminister Magnhild Meltvedt Kleppa og landbruksminister Lars Peder Brekk som spøkefullt lot ”junior” innlede.

 

Senterpartiet er godt fornøyd med landsmøtet i Stjørdal og har et offensivt blikk rettet framover mot valget.

Sp har 92 ordførere. Det er stor interesse for partiet over hele landet landsmøtet hadde en velfylt pressebenk av pressefolk som fulgte sine politikere, men også mange fra riksmedia. Landsmøtet ble innledet med en fantastisk kulturkveld torsdag kveld som Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram hadde ansvaret for. Fredag holdt partileder Liv Signe Navarsete åpningstalen. Hun var opptatt av nære ting; spesielt våtrom i følge Adresseavisens kommentator Gunnar Okstad. Libya og Japan fikk hvile.

Arven fra Ole Vig

Ola Borten Moe var landsmøtets sentrale politiker på landsmøtet. I sin første tale til landsmøtet trakk han linjene tilbake til Ole Vig: – Gratulerer med de første 90 år. Men vår bevegelse, våre verdier og våre saker er eldre, og vi står på skuldrene til kjemper.

Coop Storlien artikkelnivå

En av dem er Stjørdals Ole Vig som er gravlagt på Vår Frelsers Gravlund ved siden av Henrik Wergeland og Camilla Collett. I første halvdel av det 19. århundre la han grunnlaget for et av de største og mest progressive løft det norske samfunn har gjennomført; folkeopplysning og utdanning for alle. Av Slagstad i boka Nasjonale strateger blir han karakterisert som en ”folkeopplysningsmann og nasjonsbygger som har hatt stor betydning for utviklingen av vårt demokrati”. Vig regnes som den norske folkehøgskolens far, sier Moe.

NRK har landsmøteinnslag fra ”Skjørdal” fredag. Magnus Takvam kommenterer direkte fra Rica Hell Hotell. Marit Arnstad skal utrede sykehus. Er hun ny lederkandidat? – Jeg tror ikke det, sier Takvam. Lørdag blir Moe valgt til 1. nestleder. Media er mest opptatt av Moe som får store oppslag i media. Lørdag tok han med Dagsrevyen på en spasertur i Stjørdal sentrum. – 25 minutter igjen til Søndagsavisen, sa rådgiver Ivar Vigdenes søndag formiddag.

I sin tale til landsmøtet søndag rettet Moe oppmerksomheten mot strømprisene i Midt-Norge:
– Det viktigste målet er like priser på elektrisitet for hele landet. Vi har hatt større forbruk enn produksjon. Vi skal investere mer i nett i årene som kommer for å transportere mellom overskudd og underskudd. Det utløser ny produksjon. Vi går bedre sentralnett og bedre lokalnett. Det har vært en redsel for skjemmende master i samfunnet.

Derfor gjelder det å forankre behov og virkelighetsforståelse; få utbygging med lavere konfliktnivå. Vi trenger mer kraftproduksjon og mer energi. Samtidig kan vi gjøre noe med vårt forbruk innenfor mer miljøvennlige rammer. Det gjelder industri, husholdninger og næringsliv. Samlet gir dette økt konkurransekraft som er verdiskapende.

Det er en tett sammenheng mellom tilgang på energi og velstandsutvikling. Globalt er 1,5 mrd mennesker uten strøm. Norge har en plikt til å arbeide for at tallet på 1,5 mrd uten strøm blir mindre. Nå venter en helt nødvendig debatt om atomenergi. Jo mindre atomenergi som brukes, jo mer trenger vi av annen energi. Som 3. største eksportør av olje og gass har Norge et stort ansvar for å bidra til stabile energitilførsler.

Landbruksminister Lars Peder Brekk: – Det har aldri vært større behov for kraftige grep i landbrukspolitikken enn i dag. Tørke i Kina og flom i Sør-Afrika. Det er ikke mulig å handle seg ut av en situasjon med mangel på mat. I Norge kan vi heller ikke kjøpe oss ut av enhver situasjon. Med befolkningsveksten er det behov for 70 % mer matproduksjon de neste 40 år.

Alle land må bruke sin rett og plikt til å produsere mat. I Norge produserer vi halvparten av den maten vi forbruker. Om 20 år er vi 1 mill. flere innbyggere. Vi må produsere mer og øke inntektene i landbruket.

Hva opplever vi i denne regionen? Trøndelag er en av de største matregionene her til lands. Landbruket gir 24.000 arbeidsplasser i Trøndelag. Vi har et trøndersk matmanifest. Ellers er jeg imponert over Rogaland.

Ingen slår Sp i landsmøtefester. Det vil gå gjeteord om dansen i Stjørdal som fortsatte – uten musikk – tre kvarter etter at en forsterket utgave av Peter A. Røstad hadde sluttet å spille sin taktfaste musikk! Landsmøtedeltakerne sov ikke bort natta.

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen har en sterk stilling i partiet og blir lyttet til.  – Vi fikk vedtatt en jordbruksuttalelse med tak i! Det husker jeg best fra dette landsmøtet, sa han ved avslutningen søndag. Han bidro sterkt til de presise formuleringene.

De unge landsmøtedeltakerne er opptatt av kommunikasjonene både nært og fjernt: – Det gjelder satsing på nordøst-passasjen. Russland har sett dette for lenge siden. Senterungdommen må øke engasjementet for jernbane og bredere satsing på samferdsel. Politisk vilje til å satse på nord er ikke til stede, var meldingen.

Partileder Liv Signe Navarsete takket for et særdeles hyggelig landsmøte og passet på å berømme den gode maten. Vel hjem.

Så venter den politiske hverdagen med festlige minner om den musikkløse landsmøtedansen på Rica Hell Hotell.

Les forrige sak:
FOTO: Einar Hermansen er rektor ved Peder Morset folkehøgskole.
Nominert til pris

  Peder Morset folkehøgskole i Selbu i Sør-Trøndelag er nominert til […]

Close