2 °C Stjørdal, NO
20/02/2019

Veteraner byr på nybakt hver dag

|| Noe for enhver smak kan de fire bakeriveteranene by på. Totalt har de 125 års erfaring i bedriften. Fra venstre: Marta Forbord, Per Ivar Morken, Anne Rømo Rolfseng og Vigdis Helberg.||

– Som du skjønner har vi ikke mange hemmeligheter. Vi kjenner hverandre temmelig godt, sier Per Ivar Morken. Han er baker og starter på jobb klokka fem og seks hver morgen. Det har han gjort i 25 år. Sjefen sjøl, Vigdis Helberg, gjør akkurat det samme, bare at hun har gjort det i 36 år.

– Men, det er jo jeg som er gamlingen her, sier Marta Forbord og flirer godt. 1. juli 1976 troppet 59-åringen opp på jobb hos G. Johnsen for aller første gang. Siden har hun vært der.

– De blir ikke kvitt meg.

Latter bak disken

Av ni ansatte i bakerbedriften har fire mer enn 25 års erfaring. «Ferskingen» av de fire er Anne Rømo Rolfseng. Hun startet i 1992, – én dag etter Morken, så dermed blir hun for alltid den ferskeste av de fire.

Latteren sitter løst i lokalene ved Torget i Stjørdal. Kanskje det er derfor de ansatte har så lang fartstid, og antakelig er stemningen også en av grunnene til at gamle kunder kommer tilbake dag etter dag, og nye kunder stadig stikker innom.

– Vi har gode varer og bra utvalg. Så er vi her til tjeneste for kundene, og mange setter også pris på det å handle fra en disk, forklarer Marta Forbord.

Fagfolk

Vigdis Helberg har fagbrev som konditor, Per Ivar Morken som baker, mens Marta Forbord og Anne Rømo Rolfseng har butikk-fagbrevet. Og hadde det vært et G. Johnsen-fagbrev, så hadde de garantert hatt det, for varene har de full kontroll på.

– Vi vet temmelig godt hva vi har og hva vi skal gjøre ja, sier de fire og flirer.

Den tradisjonsrike bedriften har holdt det gående i 117 år siden baker, og senere ordfører, Gustav Adolf Johnsen etablerte forretningen i 1900.

– Jeg har fått spørsmål om jeg har vært med hele tiden, sier Forbord og slår opp storlatteren igjen.

Håndlaget julebakst

Tekake, wienerbrød, aniskringle og varianter av storbrød. Vareutvalget har vært det samme i mange herrens år, og det er ingen grunn til å endre på det.

– Vi har hatt mye av det samme i mange tiår, og kundene vil ha skikkelige varer, slår de fire veteranene fast.

– Hvordan er det med julebaksten?

– Den fløy ut. Folk kjøper mer og mer av den, men de kjøper ikke så store mengder. Men de kommer hit, og her er alt bakt for hånd. Vi står og smetter fattigmann, og vi setter på én og én mandel på sirupssnippene. Det er tradisjon. Sånn vil vi ha det, og sånn vil kundene ha det, sier Vigdis Helberg.

– Baker dere mye på hjemmekjøkkenet?

De fire ser på hverandre, og blikkene forteller vel svaret. Skal det være hjemmebakt julebakst i de fire hjemmene, så kommer de nok fra G. Johnsen-bakeriet.

– Julebaksten hos meg er nok laget her ja, medgir sjefen Helberg.

Ett wienerbrød om dagen

Det å være sjef er forresten veldig greit når arbeidsstokken har så lang fartstid som G. Johnsen-gjengen.

– Det er herlig. Det hjelper meg så mye, for de har jo alt klart. Erfarne, dyktige folk er verdifullt, understreker Vigdis Helberg.

De fire kjenner utvalget godt, og de tester det også med mer eller mindre jevne mellomrom.

– Favoritten er wienerbrødene, og da blir det aller helst de gammeldags runde wienerbrødene uten så mye kliss, sier Marta Forbord. Mens baker og sjef Vigdis Helberg sier at hun prøver å «beherske» seg, er bakerkollega Morken helt åpen om sin daglige rutine.

– Det blir ett wienerbrød til den første kaffepausen hver eneste dag. Klokka 6.30 smaker det perfekt. Ett wienerbrød hver eneste arbeidsdag blir 220 wienerbrød i året, sier Per Ivar Morken og gliser godt.

– Samme type hver dag?

– Eh ja. Jeg er litt mer moderne enn Marta, så det blir stort sett wienerbrød med kanel og rosiner til morgenkaffen.

Les forrige sak:
||
Solid innledning av Emil

Prologen var litt bob-bob fra Emil Iversen (26) der han gikk […]

Close