4 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Vi besøker et av distriktets mest populære turmål

Ta til venstre og over brua her i kanten av Stokkvola og du kommer etter hvert til Haugatjønna. Ta til venstre og over brua her i kanten av Stokkvola og du kommer etter hvert til Haugatjønna.

I Åsen er det anlagt flere flotte turer, både de lettgåtte, som passer så å si for enhver. Så er det også de som nok krever at du har full førlighet, så her finner alle et alternativ som passer. I den siste gruppen finner vi rundturen rundt Haugatjønna, der du samtidig kan besøke Stokkvola.

Av J.M. Mølnås

Stokkvola er uten tvil et av distriktets mest besøkte turmål. Dit er det laget en meget god sti, og denne turen blir nok tatt av de aller fleste. Ja, vi har blitt fortalt at rullestolbrukere også har vært oppe på 516 meter over havet. Går du bare tur retur Skihytta – Stokkvola er turen på sånn rundt 4,5 kilometer.

Gapahuken sånn midtveis til toppen av Stokkvola, er et mye brukt «vannhull».
Gapahuken sånn midtveis til toppen av Stokkvola, er et mye brukt «vannhull».

Er målet med turen å få opp pusten og ut litt svette så er det så å si stigning hele turen opp. Og som en belønning når du når toppen får du en fantastisk utsikt langt utover Trondheimsfjorden, og ikke minst Åsen og fjella hele synsranda rundt. En tur der du tar deg god tid, og stanser opp litt på de utallige utsiktspunktene du har langs stien anbefales på det sterkeste.

Utrolig utsikt

I nerkanten av selve oppstigningen til Stokkvola tar en sti av til høyre, og tar du den er du på vei mot Haugatjønna. Men derfra og opp, sånn rundt halvveis til toppen, er det bygget opp en gapahuk med bålplass og ved, samt en helt utrolig utsikt. Også på toppen er det en gapahuk, så hvor du tar din Kviklunsj og kaffekopp er din avgjørelse.

Vi fikk en hyggelig prat med fra venstre Norunn Husby, Oline Tangstad Husby, Rita og Tore Almlid. Disse hadde nå en velfortjent kaffepause etter at de hadde sett over en del sauegjerder i området.
Vi fikk en hyggelig prat med fra venstre Norunn Husby, Oline Tangstad Husby, Rita og Tore Almlid. Disse hadde nå en velfortjent kaffepause etter at de hadde sett over en del sauegjerder i området.

Når du kommer ned igjen til «veikrysset» der stien går mot Haugatjønna tar du enten veien tilbake til skihytta, eller du går over brua som er bygd over Volbekken, og fortsetter bergene østover. Også der er det en flott utsikt der du har Hermannsnasen som et signalbygg i horisonten.

Advarsel

Skal vi driste oss til en liten advarsel når det snakkes om denne leia, så er det bratt flere steder nedover her. Så er knærne litt kranglevorne kan det være en tanke å snu og ta veien tilbake til skihytta, der du kom. Men en rast her ute på bergknausene er et godt alternativ til turen ned mot Haugatjønna.

Vestover er det en utrolig utsikt over Trondheimsfjorden.
Vestover er det en utrolig utsikt over Trondheimsfjorden.

Når dette er sagt vil vi rose, og gi en honnør, til den eller de som har sikret de bratteste partiene på stien nedover. Her er det boltet inn jernstenger der det er feste tau for å holde seg fast i. Meget bra.

Idyll

Velger du likevel å ta turen utfor, kommer du om ikke lenge ned til den idylliske Haugatjønna. I dag er det hytter rundt hele tjønna, så hit søker mange på fritiden. Området her var fast bosetning for slett ikke mange år siden.

Når du følger veien kommer du omsider til et åpent område, med en flott utsikt østover, og på et skilt står det Hammersetra. Her på Hauja, bodde Edvard, Som døde i 1959, og Marie som døde året før, samt Elise. Edvard og Marie er det kanskje ikke mange som husker, men Elise huskes nok av mange.

Flere steder langs turen opp til «Vola» er det rasteplasser og utsiktspunkt.
Flere steder langs turen opp til «Vola» er det rasteplasser og utsiktspunkt.

Vi tok oss en stille stund her, og lot tankene gå mot de som levde og virket her, sikkert under trange kår, men med en aldeles nydelig utsikt. Leia videre mot skihytta er veldig lettgått og greit merket.

For å komme hit er det bare å følge skiltingene helt fra Åsen sentrum og mot Skihytta og Møssingdalen.

Les forrige sak:
Dømt for kjøring i narkorus

Close