9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

– Vi er veldig stolte over at Elden valgte å bruke våre hester

Stiller med islandshester under Elden på Røros

Hesten Krókur med kusk Ina Trøen (t.v.) Elden-forfatter Arnfinn Strømmevold og Smed-Ola spilt av Alexander Karlsen El Younoussi (t.h.). Foto: Privat Hesten Krókur med kusk Ina Trøen (t.v.) Elden-forfatter Arnfinn Strømmevold og Smed-Ola spilt av Alexander Karlsen El Younoussi (t.h.). Foto: Privat

Stall Eidumstrøa stiller med islandshester under utendørsoppsetningen Elden på Røros.

– Det er moro å bli spurt, artig å få det gjennomført og å få vise frem islandshesten. Det er en allsidig hesterase som kan brukes til mange ulike ting. Nå få vi vist publikum at de kan og er egnet også som kjørehester. Vi er veldig stolte over at Elden valgte å bruke våre hester, sier Eli Storsand, daglig leder for Stall Eidumstrøa, som holder til i Sorte i Stjørdal.

Første gang

Faktisk er det første gang i Eldens historie, som strekker seg helt tilbake til 1994, at det blir benyttet islandshester.

– Vi ble spurt i 2019 om vi kunne stille i 2020, men på grunn av pandemien ble forestillingen avlyst. Da de skulle sette opp i år, ble vi igjen spurt om å delta, sier hun.

- Vi skal være tre uker på Røros, forteller Eli Storsand.
– Vi skal være tre uker på Røros, forteller Eli Storsand.

Grunnen til at islandshester ble valgt, har en spennende bakgrunn.

– Det var styret i Elden som sjekket hvilke hester som ble brukt. De fant ut at det var en mindre hesterase enn Dølahesten, som har blitt benyttet, og som var mer lik islandshesten. Islandshester er ikke så store i høyde og volum, men det er en sterk hest. Blant annet drar den en likvogn med fem lik over scenen, sier Storsand.

Syv hester med

Stall Eidumstrøa rår over 13 hester, og syv av dem er på Røros. Oppsetningen hadde premiere 28. juli, og totalt skal ti forestillinger gjennomføres før det hele avsluttes 7. august.

– Vi skal være tre uker på Røros, og jeg er til stede for å ivareta hestene. Vi har blitt svært godt mottatt, og hestene har fine beiteforhold, er avslappet og har det bras, sier hun.

De syv hestene fra Stall Eidumstrøa har flotte beiteforhold under oppholdet på Røros. Foto: privat
De syv hestene fra Stall Eidumstrøa har flotte beiteforhold under oppholdet på Røros. Foto: privat

– Hvordan reagerer de på å være på en scene foran masse folk?

– Det går svært bra, men innimellom er det ting de reagerer på som for eksempel vind. Geværskudd og pyroteknikk har ikke gjort dem noe. Dessuten er det dyktige aktører som håndterer hestene, og det har mye å si. Produksjonen er svært fornøyde, og hestene har fått masse skryt, sier Storsand.

Les forrige sak:
Mille Solvik Kjosås har gjort kometkarriere i norsk volleyball. Nå håper hun på å bli profesjonell volleyballspiller. Foto: Nanco Hoogstad
Nå blir Mille (22) proff i Frankrike

- Nå må jeg friske opp fransken fra ungdomsskolen, smiler Mille Solvik Kjosås

Close