9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

– Vi satte oss som mål å bli verdensledende. Det greide vi

Gründeren Tom Arnøy delte sine erfaringer med næringslivet i hjemkommunen

Tom Arnøy (midten) inspirerte mange med sine erfaringer under næringslivskonferansen i Tydal i forrige uke. Tom Arnøy (midten) inspirerte mange med sine erfaringer under næringslivskonferansen i Tydal i forrige uke.

Han flyttet fra Tydal som 16-åring, startet opp som gründer og bygde opp en mobilapp som en halv milliard mennesker har lastet ned. Forrige tirsdag foredro han for næringslivet i Tydal.

– Vi satte oss som mål å bli verdensledende på ringelyder og bakgrunnsbilder på mobiltelefonen. Det greide vi.

I 16 år ledet Tom Arnøy fra Tydal selskapet som sto bak appen Zedge, som i dag har 35 millioner aktive brukere verden over. Totalt har over en halv milliard mennesker lastet ned appen, og etter børsnoteringen på New York-børsen i 2016 er selskapet i dag verdsatt til rundt to milliarder kroner.

Nye utfordringer

Forrige tirsdag foredro Arnøy for næringslivet i Tydal om de erfaringene han har gjort seg siden oppstarten for 18 år siden og frem til at han valgte å trekke seg ut av selskapet for to år siden.

– Jeg snakket om den lange reisen jeg gjorde som gründer, og delte mine erfaringer og perspektiver for å sette i gang en tankeprosess. Jeg er forsiktig med å gi konkrete råd ettersom man hele tiden møter nye utfordringer og at jeg ikke sitter med alle svarene. Samtidig kan jeg kanskje bidra med noen knagger og erfaringer når andre skal ut på sine reiser, sier Arnøy, som i dag bor på Hell.

Arnøy er nå ansatt i selskapet Proventure, som driver med forvaltning av et fond som investerer i teknologiske oppstartsbedrifter. Bakgrunnen for at Næringsforeningen i Værnesregionen ville invitere han, bunner både i hans erfaringer som gründer og hvilke erfaringer han har fra dagens jobb i prosessene med oppstartsbedrifter.

Tom Arnøy startet og ledet et selskap som i dag er verdsatt til to milliarder kroner.
Tom Arnøy startet og ledet et selskap som i dag er verdsatt til to milliarder kroner.
Befolkningsnedgang

For Tydal er hans innspill viktige med tanke på å få etablert flere arbeidsplasser i bygda, blant annet gjennom å stimulere til nyskapning og vekst.

Kommunen har de siste årene opplevd nedgang i innbyggerantallet og en av grunnene til at folk ikke søker seg til Tydal er mangel på arbeidsplasser. Heldigvis er det lyspunkter. Både det planlagte datasentret og de planlagte utvidelsene ved røyeoppdrettet gir optimisme i lokalsamfunnet.

– Det er gledelig å se at det skjer ting. Vi er avhengige av å skape ting for å få folk til å bli og å få nye til å komme til Tydal. Som tydaling synes jeg at det er viktig at man klarer å se endringer som er i samfunnet, og komme seg forbi de endringene. Endringene er store, ikke bare i Tydal, men i hele verden, og er vanskelig å gjøre noe med. Samtidig ligger det også noen muligheter i endringene, sier han.

Glasskuletitting

Arnøy vil gjerne bidra i å se de mulighetene som finnes når hele verden snus på hodet.

– Det handler om å prøve å klare å finne noen av mulighetene. Jeg arbeider nå med å være med på oppstartsbedrifter som jobber for å møte de forventede endringene i samfunnet. Det blir som om å kunne se inn i glasskulen, sier Arnøy.

Selv om 45-åringen fra Ås ikke lenger bor i Tydal, er han svært opptatt av hjemkommunen.

– Jeg bruker naturen i Tydal mye, både sommer og vinter. De siste årene brukt mye av min tid i lavvo, telt eller gamme i traktene rundt Essand og Nesjøen, forteller han.

Les forrige sak:
Økonomipluss for kommunen i 2020

Og nå har kommunen 88 millioner kroner på disposisjonsfondet

Close