16 °C Stjørdal, NO
22/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 38

– Vi ser for oss at det er hit vi skal flytte

Elin og Jörgen Hägglund vurderer å flytte til den avsidesliggende, men vakre gården Sundal Østre

STORSLÅTT: Ikke rart Elin og Jörgen Hägglund valgte å overta Sundal Østre. STORSLÅTT: Ikke rart Elin og Jörgen Hägglund valgte å overta Sundal Østre.

Elin og Jörgen Hägglund vurderte lenge om de skulle overta gården Sundal Østre ved foten av Skarvtoppen. Nå går diskusjonene om når de flytter til fjells, på gården som må være en av Stjørdals aller vakreste.

12 kilometer fra E14-avkjøringen i Sona og 370 meter over havet ligger gården som ble bygd i 1930. I fjor startet de oppussingsprosjektet i det gamle huset, og til jul er det meningen at familien skal samles rundt grana i det nyrestaurerte huset. På sikt er målet at ekteparet Hägglund skal flytte til fjells.

– Hadde det vært opp til Jörgen, ville vi flyttet i dag. Det er jeg som holder igjen – ennå.

- Vi spekulerte frem og tilbake, men vi ville angret oss om vi ikke slo til, sier ekteparet Elin og Jörgen Hägglund.
– Vi spekulerte frem og tilbake, men vi ville angret oss om vi ikke slo til, sier ekteparet Elin og Jörgen Hägglund.
– Vet ikke når

Elin smiler når hun forteller om avgjørelsen de må ta. I dag bor de 12 kilometer unna på et lite småbruk i Sona, og begge er klar over at de neppe kan beholde begge eiendommene hvis det skal bli tid til fisketurer, kanopadling, toppturer og andre naturopplevelser de gjerne vil utforske i området rundt Sonvatnet og Skarven.

– Vi må ta en avgjørelse, men vi vet ikke når. Fremkommelighet og lengre arbeidsvei er noe av det som bekymrer oss litt. Jörgen jobber på Ranheim og jeg i Hegra. Noen ganger kan det, på grunn av værforholdene, være en utfordring bare å komme seg ut av gården.

– Det tar bare ti minutter lenger tid å kjøre til jobben, innskyter Jörgen

– På vinteren kan det være værhardt her, og store fonner kan legge seg på gårdsveien opp hit, men vi ser for oss at det er hit vi skal flytte, sier Elin, som jobber som lærer.

EGENINNSATS: Elin og Jörgen Hägglund er nesten helt ferdig inne i det 90 år gamle huset.
EGENINNSATS: Elin og Jörgen Hägglund er nesten helt ferdig inne i det 90 år gamle huset.
Spekulerte frem og tilbake

Paret brukte også litt tid på å finne ut av om de virkelig skulle overta gårdsbruket 370 meter over havet, med den 1171 meter høye Skarvtoppen som det naturlige blikkfanget enten de står på stua, befinner seg ute på tunet eller går en tur rundt om i nærområdet.

– Vi spekulerte frem og tilbake, men vi ville angret oss om vi ikke slo til. Sundal Østre er en unik plass, og jeg vet ikke om man får tak i slike plasser lenger. Vi kunne ikke la det gå fra oss.

TIDLIGERE TURISTSTASJON: Pappa Leif Gylland viser frem turiststasjonens gjestebok til datteren Elin Hägglund.
TIDLIGERE TURISTSTASJON: Pappa Leif Gylland viser frem turiststasjonens gjestebok til datteren Elin Hägglund.
Gjeter som åtteåring

Mot slutten av 1980-tallet tok Elins far og mor, Astrid og Leif Gylland, over gården som Aksel Sonen i sin tid bygde, men familiens tilknytning til stedet starter mye tidligere enn det.

Pappa Leif var født i Sondalen i en familie med 11 barn, som alle i tidlig alder måtte ut og tjene penger slik at familien hadde mat på bordet. Leif var kun åtte år da han startet som gjeter på Sundal Østre. Siden ble han fast gjest og arbeider ved gården, og da eierne ikke hadde arvinger fikk Astrid og Leif anledning til å ta over.

– Jeg var rundt tyve år da mamma og pappa tok over gården. De har drevet gården siden, men nå har de kjøpt seg leilighet i Hegra. Den har imidlertid ikke blitt benyttet så mye, men det sier selv at de ikke kan bo her evig. Pappa nærmer seg snart 80 år og mamma har passert 70. Imidlertid får de bo på gården så lenge de ønsker, sier Elin.

Gammel turiststasjon

Gården er 1900 mål stor, og består for det meste av skog. Dyrket mark er leid ut til nabogården, og ellers har gården jaktrettigheter til både fugl og elg. Inne i huset, som i perioden 1934 til 1964 ble brukt som turiststasjon for vandrere i fjellet på vei over mot Schulzhytta, spraker det i peisovnen, det nye kjøkkenet er på plass mens det gjenstår fortsatt litt arbeid i gangen og på badet.

Huset har fått ny drenering, ny ringmur innenfor den gamle er støpt og alle gulv er tatt opp og erstattet med mer isolasjon og ikke minst vannbåren varme som driftes med vedfyring. Det har rett og slett blitt praktfullt.

– Huset er nesten ferdig, og planen er å bli helt ferdig til jul. Datteren studerer i London, og hun vil gjerne feire julekvelden her oppe. Det hadde vært fint å få til det, sier Elin.

Les forrige sak:
Fredag 16. oktober ble den første singelen «I want it» sluppet fra bandet Photobooth. Foto: Sindre Aalberg
Nytt band debuterer med singel

Ulrik Lauvås fra Stjørdal spiller gitar i bandet Photobooth

Close