-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Vil dyrke fem millioner agurker

John Helge Lillevold har store utbyggingsplaner

Om noen år kan fem millioner agurker dyrkes inne i drivhusene til John Helge Lillevold i Meråker. Om noen år kan fem millioner agurker dyrkes inne i drivhusene til John Helge Lillevold i Meråker.

Meråker Grønt i Meråker dyrker i dag 2,2 millioner agurker årlig. Nå legger eierne 30 millioner på bordet og dobler arealet. Om noen år kan lastebilene hente opp mot fem millioner agurker fra skibygda.

– Vi ser at vi nå har en mulighet til å få levert mer. I dag har vi ujevn produksjon, samtidig som vi ser at butikkjedene ønsker mer norske grønnsaker. Nå har jeg for lite agurker å tilby markedet, men etter utbyggingen kan jeg levere nok varer gjennom hele året, sier John Helge Lillevold, daglig leder for Meråker Grønt AS.

13 700 agurker daglig

Derfor er Lillevold i sluttforhandlinger om å sette opp et nytt stort drivhus som skal få enda mer sving på produksjonen.

– Vi rår i dag over 5,5 mål areal, men noe av det benyttes pakkerom og gjødselrom. Vi skal også utvide med nye 5,5 mål med drivhus. Selv om vi med en gang ikke dobler produksjonen er målet på sikt å produsere fem millioner agurker i året, men da må noen forutsetninger på plass, sier han.

John Helge Lillevold og Meråker Grønt har store utbyggingsplaner.
John Helge Lillevold og Meråker Grønt har store utbyggingsplaner.

Fem millioner betyr en daglig produksjon på 13.700 agurker, og de fleste av dem vil havne i Coop-systemet som Meråker Grønt nå har inngått en enda større avtale med.

– Vi ser at norske kjeder i større grad er avhengige av norske produkter, og hos oss får de agurker med god kvalitet som har Nyt Norge-stemplet på seg, sier Lillevold.

Skaper nye arbeidsplasser

Agurkprodusenten sysselsetter i dag syv mennesker, og omsetter årlig for rundt 23 millioner kroner. Det betyr at de er en stor bedrift i Meråker-samfunnet, men de skal bli større. Det blir viktig når Lian trevare legger ned fra nyttår g oppunder 60 ansatte mister jobben.

– Når vi utvider betyr det at det kan bli fem nye arbeidsplasser

– Vi bruker å si at vi har en ansatt pr. mål med produksjon. Når vi utvider betyr det at det kan bli fem nye arbeidsplasser på sikt.

30 millioner kroner

Nyinvesteringen har en kostnadsramme på oppunder 30 millioner kroner.

– Drivhusene koster rundt 15 millioner kroner, men med lys og annet utstyr kan det doble seg. Det kommer helt an på hvilken løsning vi leverer, men det skal vi snart ta stilling til, sier han.

Nå beslutningen tas, vil det gå fort.

– Noe av grunnarbeidet kan vi ta allerede i høst, før snøen kommer. Når grunnarbeidet er ferdig rundt påsketider vil det ta ti uker før bygget er ferdig. I beste fall kan vi starte produksjonen i mai, men i alle fall i løpet av juni skal vi være i gang, sier Lillevold.

Les forrige sak:
Inntrøndelag tingrett. (Illustrasjonsfoto)
Stjørdaling overgrepstiltalt – aktor ber om streng straff

Ber om seks års fengsel.

Close