1 °C Stjørdal, NO
26/10/2021

Spar Hegra uke 43
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Vil gi bort kraftstasjon og fem millioner kroner

Kommunen skal nå avgjøre om de takker ja

I 1915 startet kraftproduksjonen i Kopperå 1 som nå er museum. (Arkivfoto) I 1915 startet kraftproduksjonen i Kopperå 1 som nå er museum. (Arkivfoto)

NTE kan gi bort kraftstasjonen Kopperå 1 og sende med fem millioner kroner til Meråker kommune.

Nord-Trøndelag Elverk (NTE) har tatt opp hvem som skal eie kraftstasjonen i Kopperå som ble museum. Alternativene er å rive, å eie sammen med kommunen, eller å gi bort Kopperå 1 til kommunen og sende med fem millioner kroner.

Å eie sammen med Meråker kommune kan gi utfordringer for begge, påpeker NTE, som vil at kommunen nå skal avgjøre hva som skjer med Kopperå 1. Kommunestyret i Meråker vedtok i fjor at alle de tre museumsanleggene Gilså, Pulden og Kopperå 1 skal bestå.

Bygget er preget av tidens tann, og har behov for vedlikehold både utvendig og innvendig.

Vatn fra innsjøen Fjergen og områdene rundt ga strøm til Kopperå. Denne dammen sto ferdig i 1913.
Vatn fra innsjøen Fjergen og områdene rundt ga strøm til Kopperå. Denne dammen sto ferdig i 1913.
Strøm fra 1915

Det var i 1915 vatn ble ledet inn i turbinene i kraftstasjonen Kopperå 1, og strømproduksjonen startet. Dette ble selve livsnerven til smelteverket. Strømproduksjonen ble mer utbygd. Men Kopperå 1 ble selve monumentet over da vatnet fra innsjøen Fjergen og områdene rundt i omkring hundre år ga strøm til smelteovnene.

Stadig mer flytende silisium ble tappet. Etter at enorme mengder strøm forvandlet råstoffet til metallet lokalsamfunnet Kopperå ble bygd opp på å selge.

Det var arbeid til mange rundt smelteovnene, og flere driftsår ble inntektene glødende store.

Kraftstasjonen med turbinene som ble tatt i bruk i 1915 er intakt og selve monumentet over grunnlaget for Kopperå og smelteverket.
Kraftstasjonen med turbinene som ble tatt i bruk i 1915 er intakt og selve monumentet over grunnlaget for Kopperå og smelteverket.
Kopperå1 ble museum

Smelteverket ble lagt ned. Kraftstasjonen Kopperå 1 ble museum.

Turbinene som alltid har stått der var de synlige monumentene. I den komplette bevarte kraftstasjonen ble gjenstander og bilder fra historien om lokalsamfunnet og smelteverket montert.

I 2000 ble boka «Hundre år med et smelteverk» skrevet av Åsmund Forfang gitt ut.

Den beskrev historien fra det i 1898-1890 ble bygd karbidfabrikk under stupet der Nedre Kopperåfoss kasta seg ned i Tevla. Dette ble grunnlaget for smelteverkssamfunnet i Kopperå som da rett og slett var ødemark. Nå må lokalpolitikerne avgjøre hvem som skal eie Kopperå 1.

( Kilde og illustrasjoner: «Aktieselskabet Meraker Smelteverk 1900 -1950». Utgitt i 1950).

 

 

Les forrige sak:
Skogskar og tømmerhugger Oddmund Morset, utfører arbeidet med rydding av ungskogen langs gamle E6 øst for Muruvik i Malvik kommune.
Rydder skog for korndyrking

Oddmund Morset har lang erfaring med skogsarbeid

Close