1 °C Stjørdal, NO
08/04/2020

Vil gi ut Leirfall-boka

 

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Det Norske Samlaget vil ikke gi ut en biografi om den tidligere Senterparti-høvdingen Jon Leirfall fra Hegra. I stedet kan biografien komme ut på Bokbyen Forlag i Tvedestrand.

 

De vurderer nå manuset og de økonomiske aspektene, sier Jan Køvstad i Bokbyen forlag til Tvedestrandsposten. Kløvstad har tidligere arbeidet i Det Norske Samlaget, der han var ansvarlig for markedsføringen av bøkene forlaget ga ut. Han kjente Jon Leirfall godt fra denne tiden, der de samarbeidet om flere bøker. Jon Leirfall (1899 – 1998) er en av landets mestselgende forfattere. Hans politiske satirebøker solgte nærmere 800 000 eksemplarer. I tillegg ga han ut bygde – og historiske bøker. Kløvstad og Leirfall samarbeidet blant annet om aksjonen mot atomkraftanlegget Dounreay i Skottland. Dette var en av de største miljøkampene her i landet. Aksjonen ble ledet av Jan Kløvstad, men også Leirfall var sentral.

Til Aftenposten sier  talsmenn fra Det Norske Samlaget at forlaget ikke tror boka vil selge bra nok. Forlaget har tapt penger på andre politiske biografier, og frykter det samme kan skje igjen.

– Mange, ikke minst trøndere, vil ha interesse av Leirfall, fordi de venter seg hans stundom infame trøderhumor og gode historier. Men de vil samtidig bli minnet om at Leirfall også var en betydningsfull politisk forgrunnsskikkelse. Han levde i en krevende brytningstid, var med i Bondepartiet nesten fra starten, gjennom de stormfulle 1930-årene frem til okkupasjonstiden da han flyktet til Sverige, sier Kløvstad til Aftenposten. Boka vil inneholde stoff om oppbyggingen av Bondepartiet der Leirfall var sentral, om det svært anstrengte forholdet mellom Leirfall og Per Borten, og om Leirfalls betydelige innsats som motstandsmann i Sverige.

Det er historiker og forfatter Kjell Håve som har skrevet biografien om Leirfall. Jan Kløvstad har bidratt med en del innsamlet materiale, og bilder.

Les forrige sak:
Q-Meieriene tar Tine på sengen

  Q-Meieriene fremskynder lanseringen av den nye kjempekartongen med melk til […]

Close