13 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Vil lære flere å søke etter skadde dyr

Jeger- og fiskeforeningen arrangerer kurs i ettersøk og blodsporing

Einar E. Bakken skal gjennomføre ettersøkskurset i slutten. Einar E. Bakken skal gjennomføre ettersøkskurset i slutten.

Stjørdal Jeger- og Fiskeforening skal arrangere kurs i ettersøk og blodsporing.

– På kurset skal deltagerne lære å trene hunder, hvordan de legger blodsporet i forhold til kravene fra myndighetene og skuddplassundersøkelse, i tillegg til lovverket, sier Einar E Bakken.

Han er ettersøksinstruktør for Stjørdal Jeger- og Fiskeforening som sammen med ettersøksringen arrangerer kurset som skal foregå i slutten av mai.

Fokus på samarbeid

Det er som regel to forhold som bestemmer når det skal igangsettes søk etter et skadd dyr. Som bilist kan man være uheldig å kjøre på et dyr som blir skadd, men fortsetter å løpe av gårde. Etter at bilfører har varslet politiet på 02800, blir ettersøksringen kontaktet og det igangsettes et søk etter dyret.

Det andre forholdet er et jaktlag hvor en av skytterne er uheldig og treffer med skudd som ikke medfører døden. Da kan jaktlaget selv sette i gang søk, og der må en av jegerne ha gjennomført kurs i ettersøk og blodsporing.

– Under kurset fokuserer vi mye på samarbeid hund og fører, og skuddplassundersøkelser. I etterkant av kurset skal ekvipasjen kunne ettersøke i eget lag. Kurset er første steg for dem som ønsker å bli offentlig ettersøksjeger, sier Bakken.

72 ettersøk

Bakken er selv en erfaren ettersøksjeger og med i ettersøksringen, og er blant dem som ofte må rykke ut når uhellet er ute. Det kan blant annet skje hvis et jaktlag ikke makter å finne et skadet dyr. Alle jaktlag er pålagt enten å ha en jeger med godkjent kurs eller ha skrevet en avtale med noen som kan gjennomføre et ettersøk.

– I 2019 var jeg med på 72 ettersøk, men ettersøksringen får flere hundre oppdrag hvert eneste år. Noen ganger har jeg vært med på ettersøk jeg ikke vet utfallet av. Det kan være at elva har tatt dyret, men ellers sporer vi så langt at jeg med rimelighet kan si at dyret får leve videre. Det er ikke alltid dyret er så skadd at vi trenger å avlive, men stort sett greier vi å ta ut hardt skadde dyr, sier han.

Maks ti deltagere

I fjor deltok 13 deltagere på kurset, mens i år er det satt en øvre grense på 10.

– Folk kommer langveis fra for å være med på kurset. Vi har allerede fått noen påmeldinger, deriblant et par damer. Det er gledelig, ettersom det vanligvis er flest menn som er med, sier Bakken.

Les forrige sak:
De siste detaljer må på plass før Scania’n er på veien. Fra venstre Palmer Steinar Bjerkli, Fredrik Dybvadskog (lærling), Magnar Børseth og Anita Reinan.
Nå skal bilen bli firmaets smykke

- Den skal framstå slik vi kjøpte den i 1995

Close