8 °C Stjørdal, NO
09/05/2021

Vil leve av sin stolte kultur

– Livsstilen til oss samer oppfattes nok både som spennende og eksotisk for mange

STOLT: På hjemmekontoret i Meråker sentrum jobber Lillian Brandsfjell med sitt samiske håndverk. Her lages det kikkertvesker, smykker, kaffeposer og etter hvert kanskje mye annet som skal bli en del av hennes planlagte levebrød. STOLT: På hjemmekontoret i Meråker sentrum jobber Lillian Brandsfjell med sitt samiske håndverk. Her lages det kikkertvesker, smykker, kaffeposer og etter hvert kanskje mye annet som skal bli en del av hennes planlagte levebrød.

På veggen bak arbeidsbenken henger et stort bilde fra Sylan-området. – Det er der hjertet mitt er, sier Lillian Brandsfjell. Nå håper 38-åringen i Meråker å skape sin egen arbeidsplass, tuftet på samisk husflid og kultur.

To dager i uka jobber Lillian Brandsfjell med samisk håndverk hjemmefra i Meråker sentrum. Et par mil unna vandrer to reinsdyr på innmarka hos Turid og Leif Karsten Haugen på Meråkerfjell Ridesenter.

– De er i ferd med å bli tamme, og målet er å kjøre med dem i framtiden. Det handler om å opparbeide seg tillit, og det starter med mat. Nå får de reinsmose og fint høy, og har det helt fint i innhegningen ved ridesenteret, sier Lillian Brandsfjell.

Bygger koie

De to reinsdyrene er en viktig del av det hun ønsker skal bli hennes framtidige jobb. Kombinasjonen av samisk kultur og håndverk danner grunnlaget for prosjektet til 38-åringen, som de tre andre dagene i uka jobber som kvalitetsleder ved Meråker Kjøtt.

– Jeg er utdannet næringsmiddelteknolog, men jeg tror alle rundt meg alltid har forstått at det er det samiske jeg har lyst å holde på med framover, sier Lillian Brandsfjell.

Hun har fått 300.000 kroner fra Innovasjon Norge for å jobbe med prosjektet sitt i seks måneder framover. Planen er å komme i gang med aktiviteter i løpet av våren og sommeren. Prosjektet er tuftet på det hun selv har hatt så veldig mye glede av opp gjennom sine unge år.

– Tanken er å sette opp ei koie på Teveldalen som kan brukes til matservering og overnatting. Håpet mitt er å få til et samarbeid med Rypetoppen om aktiviteter og kanskje leirskole. Det blir iallfall en utstilling av samisk håndverk der. I tillegg har jeg som håp å få noen utsalgssteder for det blant annet i Meråker, Tydal og Funäsdalen, sier Lillian Brandsfjell, som produserer kikkertvesker, smykkerier, øredobber og også en god del andre ting. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

TEMMING: Inne i en innhengning ved Meråkerfjell Ridesenter går to reinsdyr på innmarka. Disse er under temming fra Lillian Brandsfjell og målet er at de skal kunne brukes til kjøring etter hvert. (Foto: Privat)
TEMMING: Inne i en innhengning ved Meråkerfjell Ridesenter går to reinsdyr på innmarka. Disse er under temming fra Lillian Brandsfjell og målet er at de skal kunne brukes til kjøring etter hvert. (Foto: Privat)
Ferierer alltid i Skarpdalen

Alt dette ønsker hun å kombinere med reindrift. Pappa Hans Einar, som er nylig pensjonist, og hans to brødre har en flokk i Essand Reinbeitedistrikt, Saanti Sijte. Pappas del skal datteren overta.

– Jeg ønsker å tenke litt nytt og annerledes. Livsstilen til oss samer oppfattes nok både som spennende og eksotisk for mange, sier Lillian Brandsfjell.

Hun er født, oppvokst og lever fortsatt mye av livet sitt i fjellene mellom Meråker og Tydal.

– Det er så fint der, sier Brandsfjell, og ser bort på Sylan-bildet på veggen. Det er der hun har aller mest lyst til å tilbringe mest mulig tid. Det har hun da også gjort opp gjennom årene.

– Som lita jente tror jeg familien var på to ferieturer andre steder enn i Skarpdalen og ved Essandsjøen. Den ene gangen var vi i Kristiansand Dyrepark og den andre i Orsa. Nå er jeg kjempeglad for at mine to, Elias (7) og Eiila (10), svarer Skarpdalen når vi spør hvor vi skal på ferie, sier mamman stolt.

Stoltheten skal føres videre

Hun er stolt. Stolt av å være samisk, stolt av kulturen og stolt over historien. Det er den stoltheten hun ønsker å føre videre med sitt samiske turist- og opplevelsesprosjekt i Meråker. Lillian Brandsfjell har kjent, på godt og vondt, hvordan det er å tilhøre en minoritet.

– Det har vært både-og. Jeg føler på at det samiske er motarbeidet hele tiden. Det er en følelse av å aldri være bra nok, men jeg er utrolig stolt av den kulturen jeg har opplevd og representerer, sier hun.

Det har vært nedturer og oppturer. Den største nedturen kom da hun selv var i en sårbar alder.

– Den tyngste tiden var da jeg startet på videregående skole. Det var omtrent samtidig som den såkalte Selbu-saken om beiterett pågikk i rettsapparatet. Da husker jeg spesielt godt at ei venninne av meg egentlig ikke fikk være sammen med meg, men det var hun læll da, forteller Lillian Brandsfjell og smiler bredt.

Meråker – en god nummer to

Nå er det imidlertid rak rygg, hevet hode og stolthet tvers gjennom 38-åringen utstråler. Den samiske arven skal føres videre, og ikke minst skal alle få lære mye om kulturen Lillian Brandsfjell er en del av, og som er en stor del av henne.

– Noen må føre arven videre, og jeg skal iallfall gjøre mitt.

– Hva er veien videre med prosjektet nå?

– Jeg må jo gjøre noe nå, – jeg er 38. Tanken er at koia skal bygges i sommer, så om ett år må jeg ha kommet et godt stykke på vei. Kanskje har jeg klart å lage min egen arbeidsplass da, sier Brandsfjell som alltid har hatt en plan om å leve og jobbe i Tydals-fjellene.

– Det finnes ikke så mange aktuelle jobber for en næringsmiddelteknolog i Tydal. Jeg havnet i Meråker i praksistid under utdannelsen og tilfeldighetene ville at jeg kom tilbake noen år senere. Når Tydal ikke er aktuelt finnes det vel ingen plasser som er bedre enn Meråker.

 

Les forrige sak:
Tor Erik (t.v.) og Bjørn Arild Enget scoret på hvert sitt praktskudd mot Stjørdals-Blink 2.
Brødre med stjernetreff sikret Fram-seier

Fram vant lokaloppgjøret i sesongåpningen i 4. divisjon

Close