4 °C Stjørdal, NO
03/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-uten dato
SparHegra uke 08

Vil redde denne samiske barneskolen

Var skolen til samiske barn fra 1928 til 1948

- Fortsatt kan skolkoja reddes, men det haster, sier Knut Stiklestad. (Foto: Knut Stiklestad). – Fortsatt kan skolkoja reddes, men det haster, sier Knut Stiklestad. (Foto: Knut Stiklestad).

Den var skolen til samiske barn fra 1928 til 1948. Siden har skolkoja bare stått der. Uten en redningsaksjon vil den forsvinne.

Et par kilometer nordøst for innsjøen Feren ble skolkoja bygd for 92 år siden. Samiske barn fra Sul i Verdal, og fra Meråker var elever i 20 år.

Det var nesten en mils veg fra der samene bodde i Sul, og omkring halve strekningen fra heimene i Meråker. Til skolestua i naturen gikk ungene.

I 2016 ble initiativ tatt for å bevare den. Ingenting har skjedd. Nå tas bevaring opp igjen.

I dag, utrolige 72 år etter siste time, kan en fortsatt se den helt spesielle skolen i skogen. Selv om tidens tann har arbeidet i sju tiår kan skolkoja fortsatt reddes, men det er på overtid å starte en redningsaksjon. Noen har utført en nødreparasjon, men vær og vind har igjen gitt forfall overtaket.

Skolkoja ble bygd for 92 år siden. (Foto: Knut Stiklestad).
Skolkoja ble bygd for 92 år siden. (Foto: Knut Stiklestad).
– Samarbeid om å redde

– Jeg vil innstendig appellere til alle gode krefter om å iverksette tiltak som bevarer bygget for ettertiden og håper på et samarbeid mellom Sametinget og lokale aktører i Meråker, kommunen, historielaget og museet, skrev Jon Suul i brev til Meråker kommune i 2016.

Han har skrevet flere bøker om kulturminner.

– Sulingen Knut Stiklestad har allerede reist fanen for saken ved henvendelse til Sametinget. Dette skriv er en støtteerklæring, fortsatte Jon Suul.

Nå har både han og Knut Stiklestad igjen tatt opp å få bevart skolkoja ved Feren

– Det ville være et stort kulturelt tap dersom skolkoja i Fersdalen forsvant. Det må ikke skje, har Jon Suul understreket.

– Viktig og sjelden

– Sametinget er enig i at dette er et veldig viktig og sjeldent vitnesbyrd om en viktig og lite kjent del av historien i Verdal og Meråker, skriver arkeolog Harald Bugge Midthjell ved Sametinget.

– Vi har ikke kapasitet eller mandat til å sette i gang slike prosjekter selv, men kan bidra med midler til restaurering og sikring av gamma gjennom tilskuddssøknader fra andre, legger Harald Bugge Midthjell ved Sametinget sitt kontor på Snåsa til.

Les forrige sak:
Seks fikk svi etter kontroll på E14

UP hadde kontroll i 70-sone

Close