9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Viser frem unik krigshistorie

Ildsjeler har utført arbeid med tyske luftvernstillinger som ble bygget i starten av krigsårene

ILDSJELER: Dugnad med oppsetting av tavle. Fra venstre: Hallgeir Vinge, Steinar Rokstad, Gunnar Bremset, Stein Are Karlsen, Knut Hammer, Jan Strøm, Olav Norset og Jorulv Bremset. ILDSJELER: Dugnad med oppsetting av tavle. Fra venstre: Hallgeir Vinge, Steinar Rokstad, Gunnar Bremset, Stein Are Karlsen, Knut Hammer, Jan Strøm, Olav Norset og Jorulv Bremset.

Skatval Krigshistoriske Museum har nå utført arbeid med to tyske luftvernstillinger som ble bygget i Svemarka i starten av krigsårene. En informasjonstavle med autentiske bilder er oppsatt.

Kommende helg åpnes igjen Skatval Krigshistoriske Museum i en av Håmmårsbukta sine mange bunkere fra andre verdenskrig. I den forbindelse ble denne uka et flak-batteri og luftvernstilling avduket langs E6 i Svemarka. Disse stillingene for vern av aksemaktenes skipstrafikk og fly kan ha blitt bygget før den tyske marines slagskip Tirpitz ankom fjorden den 16. januar i 1942. Det ble nå utført arbeid på dugnad for å kunne vise for publikum og turister stillingen og byggverket fra krigen. Initiativet er gjort fra museet i Håmmårsbukta som eies og drives av Gunnar Bremset.

KRIGSHISTORIE: Tre slike flak-stillinger fra krigsårene befinner seg i Svemarka ikke langt fra E6. To er nå funnet frem og vises frem for turister og publikum. Lokale ildsjeler har satt opp en informasjonstavle. Flagg med Royal Air Force-fanen er opphengt.
KRIGSHISTORIE: Tre slike flak-stillinger fra krigsårene befinner seg i Svemarka ikke langt fra E6. To er nå funnet frem og vises frem for turister og publikum. Lokale ildsjeler har satt opp en informasjonstavle. Flagg med Royal Air Force-fanen er opphengt.
– Unikt at disse fortsatt er nesten uskadd

– Etter at tre nesten intakte luftvernstillinger ble funnet i Svemarka, har vi tilbakestilt to av disse gjennom å fjerne vegetasjon og renske opp omgivelsene. Mot fjorden her i Svemarka er det tre stykk delvis intakte 20 millimeter-stillinger til «flug abwehr kanone». På Tiller var det en 88 millimeter luftvernkanon-stilling med kraftigere skyts bemannet av 170 soldater. De tre i Svemarka var i sin tid bemannet med fem Luftwaffe-luftrom artillerister på hver lokasjon. Vi ønsker å gjøre dette bedre kjent for turister og publikum. Det er ganske unikt at disse fortsatt er nesten uskadd, forklarer Gunnar Bremset 80 år etter krigsutbruddet.

– Hvilken strategisk betydning hadde disse stillingene?

– Inn fjorden utenfor Hammer og Sve ankom både tyske ubåter og store krigsskip til ulike tider. Tidligere Steinvik Lager var strategisk plassert og strengt bevoktet rett under Tiller med lagring blant annet av torpedoer for ubåtflåten på Dora i Trondheim. Det er innlysende at tyskerne ville sikre dette vitale krigsmateriell som også utgjorde en trussel mot de allierte konvoiene over til Murmansk. I altfor liten grad har vi løftet dette inn i lokalhistorien vår, mener Gunnar Bremset, som lørdag og søndag åpner museet i Håmmårsbukta mellom klokken 12 og 16.

HISTORISK BILDE: Originalt og fra samme luftvernstilling med tyske soldater, henger på tavlen.
HISTORISK BILDE: Originalt og fra samme luftvernstilling med tyske soldater, henger på tavlen.
Frivillige har stilt opp

Denne uka var arbeidsgjengen i Svemarka ferdige med oppsetting av skilt ved et av tre flakbatterier mandag kveld.

– Vi har fått noe støtte fra både Skatval Historielag og Tverås Maskin. Ellers er det frivillige som stiller opp. Vi har satt opp en flaggstang som viser Royal air force-fanen. Denne blir et blikkfang samtidig som tavlen har engelsk og norsk tekst med unike originale bilder av begivenheter som utspant seg akkurat i dette området. Blant annet et originalt krigsbilde med soldater fra samme restaurerte flak-stilling. Stativet som holder skiltet og piggtråden øverst på skiltet, er originalt fra Steinvik Lager, forklarer Stein Are Karlsen, Hallgeir Vinge og Gunnar Bremset.

– Blir det flere dugnadsrunder i Svemarka?

– Nå blir det fremover mest fokus på museet. Dette inneholder unike gjenstander og uniformer fra de fem krigsårene. Mye som ikke er vist tidligere er på plass. Vi må huske at disse områdene i de fem årene under krigen var strengt bevoktet. Mange tusen tyske og østerrikske soldater voktet og hadde sin base fra Tiller langs fjorden med hovedtyngde i Åsenfjord over mot Frosta.

– Hvor mange tjenestegjorde langs fjorden?

– Det skulle vært interessant å vite hvor mange fra okkupasjonsmakten som hadde sin tjeneste her disse krigsårene. Det er et betydelig antall, og det samme gjelder antallet krigsskip og båter. Slagskipet Tirpitz, 251 meter langt, som jo var Tysklands største og som hadde sin ankring innerst i Fættenfjord, får naturlig nok fortsatt mest oppmerksomhet i historien herfra, sier Gunnar Bremset som nå gleder seg til å ta imot publikum i museet i Håmmårsbukta.

Les forrige sak:
Snart må elbilene betale på E6

20 kroner for en tur mellom Trondheim og Stjørdal

Close