12 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Visir-hjelpen var nærmere enn hun trodde

Skala Maskon har produsert visir døgnet rundt siden fredag

Håkon Faanes ved Skala Maskon og Katarina Sederholm Hoff lemper ut de 100 første visirene som Skala Maskon har produsert til kommunen.

Da kommunen manglet visir til sine ansatte for å beskytte dem mot koronavirus var hjelpen nær. Siden fredag ettermiddag har ansatte ved Skala Maskon stilt opp og laget 100 visir.

– Hva skal jeg si? Jeg har egentlig ikke ord. Det sier Katarina Sederholm Hoff, som jobber som rådgiver og er påtroppende helsehussjef i Stjørdal kommune. Hun har akkurat fått 100 visir fra Håkon Faanes og Lennart Harjo ved Skala Maskon på Tangen.

– Var litt fortvilet

Fredag etter lunsj lastet de to karene ned de nødvendige filene fra nettet og satte i gang 3D-printerne. Gjennom hele helga, dag og natt, har de holdt det gående med produksjon.
– Det var en fortvilet situasjon at vi ikke hadde visir i Stjørdal, noe som ville gjort hverdagen tryggere for våre ansatte. Da jeg så på TV at noen laget dette på Steinkjer, tenkte jeg at det måtte være noen som kunne dette også i vår region. Da tenkte jeg på Håkon, sier Sederholm Hoff.

Tommelen opp

Og Håkon Faanes var ikke tung å be. Det var heller ikke kollega Lennart Harjo og sjefen Jon Anders Leikvoll ga tommelen opp.
– «Oppskriften» lastet vi ned, og vi hadde også de materialene som trengtes til bøylen. Resten skaffet vi ved å kjøpe plasten som brukes i lamineringsmaskiner ved Clas Ohlson og knappestrikk hos Duetten, sier Faanes. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Lennart Harjo (t.v.) og Håkon Faanes hos Skala Maskon stilte velvillig opp og produserte visir på løpende bånd da Katarina Sederholm Hoff i kommunen lurte på om de kunne bidra.
Døgnet rundt

Siden fredag ettermiddag har han produsert ett visir hver to og en halv time. Samtidig har Harjo brukt sin private 3D-printer og laget to på samme tid.
– Men det betyr at du har vært på jobb en gang hver to og en halv time for å sette i gang en ny?
– Tja, nesten, sier Faanes og smiler. Det viser seg at han stort sett har det, for det må han ha vært for å klare 100 på fire døgn.
– Jeg sitter gjerne oppe litt på kveldene, så lørdag kveld var jeg her i halv to-tida på natta ja, innrømmer han.

Flere på gang

Men det gjør ingenting, for dette har vært både meningsfylt og samfunnsnyttig.
– Vi stiller gladelig opp for et slikt formål, sier de to karene, som monterer og pakker visir for fulle mugger. For selv om Sederholm Hoff fikk med seg de 100 første mandag ettermiddag ønsker hun seg flere.
– Med disse 100 har vi et bra antall akkurat nå, men vi forventer at behovet vil øke framover. Da er vi veldig glade for å få denne supre hjelpen fra Skala Maskon. Det viser bare hvor viktig det er at vi i lokalsamfunnet hjelper hverandre, sier Katarina Sederholm Hoff.
– Er dere klare til å produsere enda flere?
– Ja, så lenge vi har materialer så kan vi vel fortsette. Det er påskeferie her så det er stille i lokalene, og jeg har jo ikke særlig mye annet å gjøre likevel sånn som påska ble i år, sier Håkon Faanes.

Tryggere hverdag

Nå er de 100 første visirene på plass ved legevakta og luftveisklinikken. Etter hvert vil de spres rundt til institusjoner som har bruk for det, og hun ser også for seg å dele med nabokommunene.
– Vi har jo legevaktsamarbeid og felles kommuneoverlege med Selbu, Tydal og Meråker, så vi kommer til å forhøre oss om de har behov også, sier Sederholm Hoff.
Hun er sjeleglad for løsningen som Skala Maskon satte i gang i løpet av få timer.
– Dette gjør det mye tryggere for våre ansatte å hjelpe og behandle personer med viruset, og dette settes enormt stor pris på, sier Katarina Sederholm Hoff.

Les forrige sak:
Ingen nye er smittet i Stjørdal

Fortsatt er seks bekreftet smittet

Close