13 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

VM i Sodd lagt til Meråker

Meråker er åsted for det første verdensmesterskap i sodd. Det avholdes 3. juli kl. 12.


«Først var det suppe, så var det sodd», sang Hans Rotmo i ”Gravølet”. Da Arsenal spilte treningskamp mot Steinkjer i 1991, ble denne retten servert i etterkant. Angrepsspilleren Ian Wright kom da med følgende konsise melding : ”Sodd off!”

 

Meråker Kjøtt har fått enerett på leveranse. Det blir ingen innnledende heat – derimot en finale med seks kandidater. Den tidligere Brennsnar-kjempen Rune Teveldal blir speaker. Deltagerne kan melde seg på helt inntil serveringen, melder meraker.com

 

Wikipedia skriver følgende om sodd;

«en klar suppelignende rett med kjøttboller, potetergulrøtter og fåre- og storfekjøtt. Potetene (og helst gulrøttene) kokes separat før de blandes i soddet.

 

Sodd er «nasjonalretten» for trøndere og har vært festmat i Trøndelag i lange tider (dåpkonfirmasjon og bryllup). I Inntrøndelag er det vanlig at det spises skjenning til sodd. Skjenning er et søtlig flatbrød som passer utmerket til sodd, som er relativt salt.

 

Trøndere har et seriøst forhold til sodd, og liker ikke å betegne soddet som en suppe. «Sodd e sodd!». Men, for at utenforstående skal skjønne hva det ligner på kan man våge seg utpå og sammenligne dette med en suppe. Forskjellen er at mens en suppe er kokt i samme kjele, kokes alle ingrediensene i soddet separat, anrettes på tallerkenen før søet helles over. Til drikke serveres vanligvis øl, gjerne hjemmebrygget, eller ingefærøl. Vann og hjemmelaget ripssaft er også vanlig flytende tilbehør.

 

På 1800-tallet var sodd av hestekjøtt regnet som festmat over store deler av landet. Blant annet på Hedmarken, men også i Oslo-områdene.

Ulike typer sodd produsert for salg i Trøndelag: Inderøysodd, Innherredsodd, Trondhjemsodd.»

Les forrige sak:
Fiberstøtte fra Fylkesrådet

Fylkesrådet i Nord-Trøndelag behandlet søknader om bredbåndsstøtte  sitt møte tirsdag. Skjelstadmark, […]

Close