5 °C Stjørdal, NO
19/10/2021

Spar Hegra uke 42
XC60
Header-Bingo-med dato
XC90
XC40

Voksen kongeørn skutt med hagle

– Den store fuglen kan trolig fly igjen

Dette er kongeørnen som lørdag ble funnet påskutt med haglegevær i Torsbjørkdalen i Meråker. Fuglen lever i pensjon inne på en låve i Stjørdal. Her får den voksne hunnørnen spise blant annet kråke. Det er mulig at fuglen kvikner til slik at den får fly fritt igjen. Saken er anmeldt til politiet.
Dette er kongeørnen som lørdag ble funnet påskutt med haglegevær i Torsbjørkdalen i Meråker. Fuglen lever i pensjon inne på en låve i Stjørdal. Her får den voksne hunnørnen spise blant annet kråke. Det er mulig at fuglen kvikner til slik at den får fly fritt igjen. Saken er anmeldt til politiet.

Det var i Torsbjørkdalen i Meråker lørdag at den store kongeørnen ble funnet forkommen langs en skogsbilvei. Ute av stand til å fly, ble fuglen fanget inn og rutinemessig levert til kontroll hos veterinær. Minst tre hagl i kroppen har den voksne hunnørnen fortsatt. Fuglen lever i pensjon på en låve i Stjørdal.

Den fredede kongeørnen ble forkommen funnet langs en vei i Torsbjørkdalen i Meråker lørdag av John Eriksson som er bosatt i området. Eriksson la merke til en stor mørk fugl som ikke kom seg på vingene. Funnet ble varslet til Tom Roger Østerås i Stjørdal, som er kontaktperson hos Fylkesmannens miljøvernavdeling på området rekonvalesent av skadede fugler.

– Jeg tok turen oppover til funnstedet og visste at dette dreide seg om en ørn. Da jeg ankom området satt kongeørnen under ei skjørtegran mer eller mindre sovende og forkommen. Beslutningen om å ta med fuglen til veterinær ble tatt umiddelbart, sier Tom Roger Østerås som har mange års erfaring som ornitolog og fuglevenn.

Kongeørn er i likhet med havørn, som er større, fredet på lik linje med øvrige ugler og rovfugler i Norge. Påvist hagl i fuglen er et klart bevis på at ørnen har blitt skutt på. Rutinemessig kobles da påtalemyndigheten på saken for eventuelt å finne ut hvem som har skutt med haglegevær mot den fredede ørnen. Inge Hafstad, seniorrådgiver ved klima- og miljøavdelingen hos Fylkesmannen sier saken er anmeldt til politiet.

– Denne saken er nå anmeldt og røntgenbilder fra veterinær Engum i Stjørdal er videresendt til politiet. Kongeørn er en totalfredet art. Fylkesmannen ser alvorlig på det som har skjedd, og anmeldelsen er videresendt Stein Erik Granli hos politiets miljøteam i Trøndelag, som nå håndterer saken med videre etterforskning, sier seniorrådgiver Inge Hafstad.

Han kan bekrefte at avdeling klima og miljø tidligere har mottatt blant annet hønsehauk som har vært påskutt, og at alle slike tilfeller alltid anmeldes til politiet.

– Helt uavhengig av hvilken alder, eller status i form av levende eller død, ville vi anmeldt denne saken om kongeørnen med haglskudd i kroppen, sier Hafstad.

Han tror i likhet med Tom Roger Østerås, som har ørnen i pensjon at dette er trolig dreier seg om en territorie-hevdende kongeørn fra Meråker.

Les forrige sak:
Astrid Stav gikk inn til en knallsterk 8. plass i junior-VM. (Foto: Arne Brunes)
Superløp fra Stav i VM

8. plass i junior-VM til Varden-løperen

Close