11 °C Stjørdal, NO
26/06/2019

Voksende båtliv på Stjørdal

 

– Men gamle båter krever vedlikehold. Vi står til rådighet for å bistå de som trenger hjelp ut fra den enkle filosofi om at ingen oppdrag er for store; ingen er for små. I fjor ventet vi forgjeves på sommeren. I år har vi hatt den beste starten siden 1827. Da kan vi ikke klage. Men vi fikk sannelig kjenne at sommeren kom brått på.

 

– Hvordan merket dere det?

– I fjor hadde vi ingen sommer. I vår hadde vi knapt noen vår. Tanken på båten får vente når vi knapt nok har varmegrader langt ut i april og snødrev i starten av mai. Så får vi ei fantastisk langhelg med 17. mai på fredag etterfulgt av pinse. Hele tida er det høye temperaturer. Brått våkner båtfolket. Da skal jeg si deg at det var hektisk noen dager med mange henvendelser. Plassen her ute ble fylt opp av båter.

Coop Storlien artikkelnivå

 

Båtdeler

Da er det vår oppgave å lage en forståelig diagnose for hver båt og finne ut om det må bestilles noen deler. Vi skal prioritere rekkefølge og få unna arbeidet. Her vil jeg skryte av båtfolket. De forstår at det kan bli noe venting selv om vi i utgangspunktet tar på oss oppdrag fortløpende.

 

Havna Båtservice AS foretar reparasjoner og service på alle typer båter og båtmotorer. Firmaet har også forhandlerstatus for motorer; Mercury, Tohatsu, Honda og flere andre kjente merker. Ved kjøp av ny båtmotor følger gratis montering med som en del av handelen. Firmaet har også forhandlerstatus for flere båttyper.

 

– Er det mange som vil ha hjelp til å stelle med båten?

– Det varierer. I Stjørdal er det en ganske sterk kultur for å ordne opp i båtvedlikeholdet  på egen hånd. Mange får et helt spesielt forhold til sin gamle påhengsmotor enten den kommer fra 60- eller 70-tallet. Derfor kommer de fleste av våre kunder fra andre steder. Vi ser en klar dreining mot at folk prissetter fritida og heller setter bort arbeidet.

 

Sommerens betydning

Vi lever i ei tid der mange reiser langt på arbeid. Når de kommer tilbake, vil da gjerne ta en tur med båten. Da blir det ikke alltid like mye tid til båtarbeid. Vi setter stor pris på at de overlater arbeidet til oss, sier Jørgensen.

 

– Hva betyr den dårlige sommeren vi hadde i fjor for båtmarkedet?

– Det ble redusert virksomhet og mindre salg av nye båter. Men fortsatt er det mange entusiaster som bruker båten sin. Eldre båter trenger vedlikehold. Vi klarte oss gjennom sommeren, men har fått noen færre konkurrenter i et litt større distrikt.

 

Sånn er det – havet er stille og havet er røft. Tidene skifter. Uansett gjelder det å holde stø kurs. Det har vi klart så langt, sier Svein Jørgensen som sammen med Tore Kvamvold tok over denne virksomheten etter Bjørn Christensen i 2011.

 

Optimist for framtida

Men med tanke på framtida for båtfolket så er Svein Jørgensen optimist: – Stjørdal Båtforenings utbygging av småbåthavna gir 150 nye båtplasser. De aller fleste er allerede solgt. Dette salget gir grunnlag for større virksomhet. Vi hadde 240 plasser fra før. Nå nærmer vi oss en total på 400 båter. Denne veksten betyr mye for et sterkere båtmiljø i vår korte sesong, sier Jørgensen som minner om at Havna Båtservice har vinterlagring av båt: – Vi prøver etter beste evne å ha arbeid om vinteren selv om lokalene kan være veldig kalde, sier han.

 

Det er en stor interesse utenfra for båtplassene – ikke minst fra Trondheim. Mange er på utkikk etter en båtplass; det går på pris og der vi er konkurransedyktige. Det er potensiale for videre utbygging, stor interesse ikke minst fra Trondheim. De fleste kundene kommer utenfra.

 

De fleste feil oppstår når det er dårlig vær og båten settes på prøve. Derfor er det så viktig med et godt vedlikehold av båten. Hos oss får båteierne utført det foreskrevne vedlikeholdet som produsenter og andre krever. Vi har god progresjon i firmaet; det går bra med mye arbeid.

 

Kaffe og båtprat

– Hva er det mest av?

– Det er reparasjoner av alle slag – veldig variabelt. En dyktig mekaniker løser de fleste utfordringer. Vi har diagnoseutstyr og et nett av eksperter som vi kontakter for råd og hjelp. Det hender rett som det er at vi får arbeid som andre firma har gitt opp. Dagens motorer er så avanserte at det krever spesiell innsikt for å finne løsningen. De fleste er veldig flinke til å ta vare på båtene sine. Jeg tror og mener det er behov for en slik virksomhet på et sted i vekst med flere båter.

 

Svein Jørgensen og Tore Kvamvold hilser alt båtfolket velkommen innom Havna Båtservice: – Vi har god kaffe. Den er gratis og vi tar gjerne en båtprat! Det er trivelig å treffe folk som finner en egen ro ved sjøen på denne fredelige pletten noen få minutter fra Stjørdal sentrum.

 

– Nå lever vi i håpet om en knakende bra sommer!

 

Les forrige sak:
At stemmerett for kvinner fra 1913 har bidratt til et bedre og inkluderende samfunn er ikke Heidrun Kringen og Rannveig Nordgård i det minste tvil om. Her ved stemmeurnen fra 1880-tallet. Nå inviterer de til en innholdsrik utstilling i Stemmerettsjubileets ånd.
Kvinners stemmerett 100 år

  Utstillingen «Likestillingslandet Norge» har ankommet Stjørdal museum Værnes, og de […]

Close