13 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

Vokser seg ut av lokalene

– Vi bygger for fremtiden og for vekst

FJØSET BLIR FOR LITE: Helge Jønland og hans medarbeidere trenger større lokaler, og er i løpet av et drøyt års tid på flyttefot.

Om et drøyt år er Selbu-firmaet Jønland AS på flyttefot fra produksjonslokalene på Sølvhaugen i Innbygda, til større og langt mer moderne fasiliteter.

– I starten av 2021 er målet å flytte inn i nye lokaler. I dag har vi rundt 700 kvadratmeter, mens de nye lokalitetene skal bli 2000 kvadratmeter, sier Helge Jønland, daglig leder i firmaet han selv er så å si eneeier av.
Opprinnelig var Sølvhaugen en gård som drev med melkeproduksjon. I 1993 startet Helge Jønland og hans far håndverksbedriften Jønland AS, og i 1996 ble den siste melkeskvetten skviset ut av Dagros og fjøset ble ombygd til næringsareal.

1,5 årsverk ekstra

Siden har Jønland brukt hver eneste krik og krok på gården til bedriften, men nå er det altså slutt.
– Lageret er stappfullt, og da jeg ba en medarbeider ta ut noe fra lageret som skulle pakkes og sendes til en kunde, fortalte han at det ville ta to timer å finne frem varene. En annen mener vi bruker minst 1,5 årsverk ekstra årlig på dårlig logistikk. Da blir det dyrt, sier han.
Hvor Jønland havner er mer eller mindre klart, men i og med at kontrakten ikke er underskrevet vil sjefen ikke si noe mer om plassering.
– Vi har generelt mer behov for plass, men i tillegg vil arealene bli mye mer praktiske. Vi bygger for fremtiden og for vekst, sier Jønland.

Har tatt av

Jønland er en håndverksbedrift som har drevet med omramminger, foringer, rekkverk, søyler og klokketårn. For noen år siden startet de opp produksjon av spileelement. For alle som har besøkt Kimen eller Stjørdalshallen er spilene svært synlige. De er produsert hos Selbu-bedriften, og suksessen med spileelementene er også en av årsakene til Jønland vil flytte til større og mer effektive lokaler.
– I løpet av 26 år er dette første gang at det har sagt pang når vi har lansert et nytt produkt. Som regel har vi måttet jobbe oss inn i markedet, men nå kommer markedet til oss. Hvis vi skulle fortsatt å produsere her på Sølvhaugen, ville vi fått begrensninger i produksjonen, sier Jønland.
I dag utgjør spileproduktene mellom 20 og 30 prosent av omsetningen, men den daglige lederen mener dette vil snu.
– Om noen år er spileelementene desidert størst, kanskje så mye som 70 prosent av vår produksjon. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

HÅNDVERK: Spileelementene produseres for hånd hos Jønland, her er det Grzegorsz Golczewskj som setter lim på spilene før bakplaten festes.
Brukes på TV

En av grunnene til at pågangen etter spileelementene har vært så stor, er at «Eventyrlig Oppussing» på TV3 har benyttet produktene i sine sendinger.
– Vi leverte spileproduktene våre til et program for en drøy måned siden, og pågangen var helt vanvittig etterpå. Vi skal delta på «Eventyrlig Oppussing» igjen om to dager hvor vi leverer rekkverk, sier Jønland.
I tillegg er firmaet dyktige på å bruke sosiale medier til å markedsføre produktene, og de har også inngått et sponsorsamarbeid med skiskytteren Tarjei Bøe.
Både visuelt og akustisk er det å bruke spiler fornuftig. Flere bygg i nærområdet har valgt å benytte produktene fra Selbu, blant andre Stokkan ungdomsskole, båten Jøvra i Selbu og Husfliden i tillegg til Kimen og Stjørdalshallen.
– Kimen er vårt største prosjekt, en kontrakt som var verdt rundt 3,5 millioner kroner, sier han.

Skal øke omsetningen

Kundene til håndverksbedriften er hytte- og husprodusenter og entreprenører. Firmaet jobber lite opp mot byggvarekjedene, men produktene kan kjøpes av privatkunder hos enkelte byggvarehus.
I dag jobber oppunder ti ansatte ved firmaet som omsetter for mellom 10 og 15 millioner kroner årlig.
– Etter at vi flytter inn i nye lokaler er målet å vokse, og det kan bli aktuelt med flere ansettelser i fremtiden, sier Jønland.

 

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Kostbare sekunder for ti bilister

Unnlot å stoppe for full stopp-skilt

Close