-3 °C Stjørdal, NO
07/03/2021

Maxus-endelig1
Header-Bingo-med dato
SparHegra uke 10

Yosef (19) og Natalie (18) har planene klare for fremtiden

Har lyst til å jobbe i butikk og med bilsalg

Yosef Tesfatsion (19) har lyst til å jobbe i butikk og Natalie Aune (18) drømmer om å jobbe som bilselger. Nå skal de to elevene ved Ole Vig videregående skole snart få prøve seg på utplassering igjen. Yosef Tesfatsion (19) har lyst til å jobbe i butikk og Natalie Aune (18) drømmer om å jobbe som bilselger. Nå skal de to elevene ved Ole Vig videregående skole snart få prøve seg på utplassering igjen.

Elevene på Salg, service og reiseliv vg2 ved Ole Vig videregående skole har siden sitt første år på videregående fått testet seg i ulike yrker. Et samarbeid har gjort det lettere å velge yrkesvei.

En av elevene som nok en gang skal på utplassering er Natalie Aune som drømmer om et fagbrev innen salg og et yrke som bilselger.

– Jeg har vært «på» siden dag én. Jeg vil ikke på utplassering fordi jeg må, men fordi jeg ønsker å lage meg veier til jeg skal ut i arbeid, sier Aune.

18-åringen fra Stjørdal er oppvokst i en bilinteressert familie, og rundt middagsbordet er det ofte bil som blir diskutert.

– Broren min er bilmekaniker, men jeg er ikke like flink til å mekke på bil. Da tenke jeg at det kunne vært kult å selge biler i stedet, forklarer hun.

Prøver seg i bilforretning

I fjor var Aune utplassert på Tesla, nå i år har hun fått en fot innenfor Stjørdal Autosalg, hvor hun tidligere har fullført en praksisperiode.

– Det er fint å være der fordi de kaster meg ut i nye utfordringer og har tillit til hva jeg gjør. De ønsker at jeg skal være der for å lære, og ikke for å tømme søppel, sier hun.

Selv om 18-åringen hadde et ønske om å prøve noe nytt, endte hun med å velge noe som kunne føre henne nærmere målet.

– Jeg var bestemt på å utnytte disse periodene til noe jeg kom til å få bruk for. Bilfirma var derfor noe jeg ville prøve med en gang, forklarer hun videre.

Elevene ved Salg, service og reiseliv vg2 har fått tilbud om utplassering ved Kiwi Mindes Hus, Rema 1000 Husbyfaret, Rema 1000 Stjørdal, Kappahl, Kremmerhuset, 7-Eleven, Elkjøp, Intersport Torgkvartalet, Stjørdal Autosalg, Bonitas, Jernia Hellsenteret, Dekk 1 Lade, Søstrene Kammers Tydal og Biltema Stjørdal.
Elevene ved Salg, service og reiseliv vg2 har fått tilbud om utplassering ved Kiwi Mindes Hus, Rema 1000 Husbyfaret, Rema 1000 Stjørdal, Kappahl, Kremmerhuset, 7-Eleven, Elkjøp, Intersport Torgkvartalet, Stjørdal Autosalg, Bonitas, Jernia Hellsenteret, Dekk 1 Lade, Søstrene Kammers Tydal og Biltema Stjørdal.
– Elsker å arbeide i butikk

Medelev Yosef Tesfatsion kommer opprinnelig fra Nigeria. I hjemlandet husker han en liten butikk som han likte å dra til. Etter å ha prøvd seg både ved 7-Eleven på Værnes og Rema 1000 på Evja har han falt helt for butikkyrket.

– Jeg trivdes veldig på begge stedene. Jeg har lært mye, og jeg elsker å arbeide i butikk. Man møter så mange forskjellige mennesker, sier han.

Etter siste utplassering ved Sabrura i Stjørdal fikk 19-åringen tilbud om tilleggsvakt der.

– Vi kjenner Yosef som en pålitelig og fin type. Han har noen norskutfordringer, men det at han får mulighet til å dra ut og vise hva han er god for, tror jeg gjør det mye enklere, forklarer kontakt- og YFF-lærer Bertha Wengstad.

Per dags dato har ikke Yosef funnet noen ny lærlingeplass, men forklarer at han gjerne ønsker å prøve noe nytt.

Samarbeidsavtale

Ole Vig videregående skole og Næringsforeningen i Værnesregionen har i dag en samarbeidsavtale som består av to deler: Den ene er å gi elevene mulighet til utdanning, den andre er å sørge for at næringslivet får tilgang til arbeidskraft som det er behov for.

– Når vi har dialog med Næringsforeningen, er det for å ta tempen på næringslivet i regionen slik at vi treffer godt når vi tilbyr elevene en utdanning. Dette sikrer dem noe å gå til etterpå, sier rektor ved Ole Vig, Arild Ofstad, som mener samspillet er viktig.

Ifølge leder for Næringsforeningen, Jon Uthus, stilte nærmere femti lokale bedrifter opp på et Teams-møte for å presentere seg for ungdommen på den siste karriere-dagen.

– Her stilte ulike aktører opp på kort varsel og gjennomførte et møte med klassene på de forskjellige yrkesfaglige utdanningsprogrammene. De stilte opp, åpnet for spørsmål og brukte av sin egen arbeidstid for å gå i dialog med elevene. Dette er takket være samarbeidsavtalen mellom skolen og Næringsforeningen, forklarer Ofstad videre.

Besøker elevene

Helt fra ungdomsskolealder får elevene i dag kunnskap om hvilke yrkesretninger som kan passe deres interesser. Imidlertid kan behovet i næringslivet forandre seg, og da er det flott å ha lærere som er minst like engasjerte som elevene.

– Det er egentlig ikke vårt ansvar å finne plass for elevene, men vi tar det ansvaret fordi vi ser det er så viktig. Vi har en viktig rolle med å få utplassert elevene på riktig sted, hvor de kan ha mulighet. Det beste med jobben min er å dra rundt og besøke dem på utplassering, sier Bertha Wengstad avslutningsvis.

Les forrige sak:
Jon Arild Sesseng er svært glad for pengegaven IL Nybrott fikk av Thor Ole Vold. Arkivfoto: Geir Olav Flåan
Klubben fikk en gave de skal kaste langt

Jon Arild Sesseng er svært glad for pengegaven fra Thor Ole Vold

Close