- Vi vil ha mer. Vårt største ønske er at ingen kaster bilder, dokumenter eller noe sånt fra «gamle» dager, sier Alf Olsen.

Han er leder i Meråker Historielag og en viktig del av den lokalhistoriske arkivgruppen. I oktober i fjor rundet gruppen 25 år, og nå har de endelig fått litt tid til å markere jubileet.

- Det er viktig å huske på at alt dette arbeidet gjøres frivillig og ulønnet, sier Anne Marken. Hun er biblioteksjef og er «vert» for arkivgruppen hver onsdag.

Lokalhistoriker Bjørn Roar Krogstad var den som sto i spissen for etableringen av arkivgruppen i 1993. Med god hjelp av Øistein Hernes, som var en mester i systematisering, kom arbeidet godt i gang. Begge de to har gått bort, men arbeidet er i høyeste grad videreført, så til de grader.

I biblioteket og i kjelleren i Bankgården oppbevares millionvis av dokumenter som handler om Meråker de siste 200 årene.

- Vi har dokumenter godt tilbake på 1700-tallet fra Selbo Kobberverk, sier Randi Hernes. Hun har tatt over registrerings- og systematiseringsarbeid som mannen hennes satte i gang.

- Det eldste bildet vi har er fra cirka 1860, forteller Helge Kringtrø. Han er bildesjef i arkivgruppen, og har bortimot full oversikt over hva som finnes i bildearkivene.

- Pr i dag har vi skannet inn 4.118 bilder. Minst like mange venter på å bli skannet og det kommer hele tiden til «nye», sier Kringtrø. Det er lenge mellom hver gang det dukker opp en fotografisk overraskelse for Kringtrø, men noen ganger får han helt spesielle opplevelser.

- Det dukket plutselig opp et bilde fra 1. mai-feiring på Nustad. Det har jeg aldri sett før, sier Kringtrø.

Og selv om det lokalhistoriske arkivet er både omfangsrikt og innholdsrikt inneholder det én mangel som gruppen håper noen kan hjelpe til med.

- Vi mangler bilder fra jubileumsstevnet for unionsoppløsningen i 1955. Den helga marsjerte tusenvis av mennesker fra stasjonen til samfunnshuset. Beklageligvis var fotograf Georg Størseth bortreist den helga, sier Alf Olsen. Han håper at noen sitter på noe bildemateriale fra den historiske begivenheten i bygda.

Ut over det så tar de imot alt som er av en viss alder.

- Vi setter en omtrentlig grense ved overgangen til fargebilder. Ellers er vi interessert i alt av arkiver, både fra bedrifter, lag og foreninger og private, sier Alf Olsen.